Categories
Design Idei

Amenajări interioare în stil scandinav – caracteristici și idei din proiectele noastre

Amenajarea în stil scandinav este una dintre preferatele beneficiarilor în ultimul timp, prin faptul că acest stil emană simplitate și căldură, pe care nu le regăsești în alte stiluri de amenajare. Totuși, mulți dintre cei care încep amenajarea sau reamenajarea locuinței nu înțeleg pe deplin stilul scandinav. Acest stil de amenajare nu este doar despre pereți albi și mult lemn, ci este despre funcționalitate, multă lumină, confort, căldură și intimitate. În rândurile care urmează îți prezentăm câteva caracteristici ale acestui tip de amenajare și câteva idei în stil scandinav din proiectele noastre.

Dormitor amenajat în stil scandinav – proiect de amenajare apartament 3 camere București, destinat închirierii

Schema cromatică

Paleta cromatică caracteristică stilului scandinav are în centru albul, care este omniprezent, completat de nuanțe deschise, cum ar fi tonuri de bej, galben, gri, nuanțe pastel (verde, turcoaz, albastru sau vișiniu) și accente de negru.

Living amenajat în stil scandinav, cu o paletă cromatică formată din alb-bej-gri – proiect de amenajare apartament București

Cea mai utilizată abordare cromatică în acest stil de amenajare are ca bază albul, fiind completat de accente cromatice de albastru sau gri sub diverse forme – decorațiuni, o piesă de mobilier ori tapet decorativ. Totuși, o culoare de accent, chiar dacă este o nuanță deschisă sau pală, trebuie folosită cu moderație pentru a rămâne în stilul scandinav caracteristic.

Living amenajat în stil scandinav cu accente de nuanțe pastel – proiect de amenajare apartament București

Texturi și materiale

Materialele de origine naturală, cum ar fi lemnul, fierul sau piatra decorativă sunt elementele principale în amenajarea în stil scandinav. Poți opta pentru mobilier din lemn nefinisat, adăugând apoi textile naturale, cum ar fi bumbac, lână, blană sau in (pături, fețe de pernă, covoare, perdele și draperii). Bineînțeles, dacă îți plac accentele elegante, poți opta pentru materiale rafinate, cum ar fi pielea, porțelanul sau catifeaua.

Accente de lemn în amenajarea băii într-un apartament din București

Pardoseala

Covoarele nu sunt un must în interioarele cu specific scandinav; totuși, dacă îți dorești un covor, optează pentru unul mic, din fibre naturale și în nuanțe neutre, pe care să îl poziționezi în centrul camerei. De regulă, pardoseala din interioarele amenajate în stil scandinav sunt din lemn, într-o nuanță deschisă, excepție făcând băile.

Hol amenajat în stil scandinav cu pardoseală din lemn – proiect de amenajare apartament București

Baie amenajată în stil scandinav – proiect de amenajare apartament AirBnb Sinaia

Mobilier și decorațiuni

„Less is more” – aceasta este filozofia amenajărilor în stil scandinav. Atât decorațiunile cât și piesele de mobilier sunt reduse ca număr pentru a nu aglomera spațiul. Elementele de mobilier tipice acestui stil sunt scaunele înalte, masa rotundă și canapelele simple. Poți completa și sublinia punctele cheie dintr-o cameră cu ilustrații și mesaje înrămate, pernuțe decorative ori plante verzi.

Living decorat în stil scandinav – proiect de amenajare apartament AirBnb

Lumina

În amenajările de inspirație scandinavă, lumina naturală este un element care reprezintă intimitate și trebuie să inunde întreaga locuință. Ferestrele sunt mari și decorate cu perdele simple, din materiale naturale sau fără perdele.

Bucătărie amenajată în stil scandinav – ferestre mari, lăsate libere, fără perdele – proiect amenajare apartament AirBnb

 

Dormitoare decorate în stil scandinav – proiect de amenajare apartament AirBnb

O amenajare în stil scandinav poate fi un adevărat succes dacă ții cont de câteva principii – cromatică, poziționarea mobilierului, texturile naturale pentru ca, per total, să obții un spațiu aerisit și funcțional. Dacă ai nevoie de ajutor în amenajarea locuinței tale, suntem aici pentru tine. Iar pentru mai multă inspirație, te așteptăm pe paginile noastre de Facebook și Instagram.

 

Sursa poze: iDecorate