Categories
Design Idei Noutati

PAL, MDF și lemn – ce sunt, care sunt diferențele și ce să alegi în funcție de destinația camerei

Piața de mobilier este într-o continuă evoluție și găsim acum o diversitate de tipuri de mobilier și materiale din care se confecționează. Există o varietate atât de mare pe piață, încât de cele mai multe ori acest lucru ne îngreunează alegerile și deciziile. Ca să fii sigur că alegi mobilierul potrivit pentru casa ta, trebuie să iei în calcul un criteriu extrem de important: materialul și finisajul din care este realizat. Nu există un material perfect, fiecare are avantaje și dezavantaje, ci mai degrabă varianta care se potrivește cel mai bine în amenajarea locuinței tale.

Proiect de amenjare apartament 3 camere București

Așadar, în articolul de astăzi vorbim despre o dilemă care apare frecvent atunci când vorbim despre amenajarea locuinței: ce material alegem pentru mobilier – PAL, MDF sau lemn?

PAL – avantaje, dezavantaje, în ce camere se poate folosi?

PAL-ul este un material foarte popular în ultima perioadă, iar oferta de mobilier din acest material este foarte variată, PAL-ul integrându-se foarte bine în spații precum living, dormitor ori bucătărie.

Ca avantaje, mobilierul din PAL-ul este accesibil din punct de vedere financiar, este disponibil într-o gamă variată de culori, texturi și modele, are o greutate redusă, ceea ce îl face foarte ușor de ansamblat și dezansamblat și, nu în ultimul rând, întreținerea lui este facilă.

Dormitor amenajat cu mobilier din PAL – proiect de amenajare apartament 3 camere București

Printre dezavantajele mobilierului din PAL se numără rezistența redusă în timp, dar și la uzură, umezeală ori temperaturi extreme și nu se pretează mai multor stiluri de amenajare, ci mai degrabă celor moderne pentru că PAL-ul nu poate fi decupat ori frezat.

Recomandăm PAL-ul pentru amenjarea living-ului, dormitorului ori bucătăriei și de evitat, pe cât posibil, pentru corpurile din baie din cauza faptului că, nefiind rezistent la umezeală, se va deteriora foarte repede.

Birou amenajat cu mobilier din PAL – proiect de amenajare casă București

MDF – avantaje, dezavantaje, în ce camere se poate folosi?

MDF (Medium Density Fiberboard) este un material folosit la scară largă în industria mobilierului, fiind produs pe bază de lemn pulbere legat cu adeziv și comprimat. MDF-ul se folosește în special pentru realizarea de uși sau rafturi pentru bucătărie ori baie pentru că este un material rezistent la umezeală.

Baie amenajată cu mobilier din MDF – proiect de amenajare casă București

MDF-ul are o rezistență medie în timp, mult mai mare decât a PAL-ului însă mai redusă decât a lemnului. Este un material foarte ușor de prelucrat și finisat și poate fi vopsit ori melaminat. În cazul în care mobila din MDF a fost zgâriată sau deteriorată, se poate revopsi cu ușurință. Mai mult, mobilierul din MDF se integrează foarte bine în mai multe tipuri de amenajări și poate fi folosit și în spatii cu umezeală ridicată, cum ar fi baia ori bucătăria.

Bucătărie amenajată cu mobilier din MDF – proiect de amenajare casă București

Ca dezavantaj putem adăuga prețul, care este ceva mai ridicat, mai ales dacă alegi prelucrare și finisaje deosebite.

Recomandăm mobilier din MDF în orice spații, de la baie și bucătărie, până la dormitor, birou ori living. Este un material care se adaptează oricărui tip de amenajare, rezistent în timp și foarte ușor de întreținut.

 

Living amenajat cu mobilier din MDF – proiect de amenajare apartament 4 camere București

Lemn – avantaje, dezavantaje, în ce camere se poate folosi?

Mobilierul din lemn adaugă un aer nobil și plin de farmec ambinetului, fiind ideal pentru amenajările în stil clasic. Când vorbim de avantajele mobilierului realizat din lemn, punem pe primul loc durabilitatea foarte mare în timp și rezistența, fiind o alegere bună pe termen lung.

Ca dezavantaje, mobilierul din lemn are un preț destul de mare, este sensibil la diferențe mari de temperatură și destul de greu de întreținut (trebuie curățat cu soluții special concepute pentru lemn).

Recomandăm lemnul pentru bucătărie, living, baie ori dormitor – va da un aer deosebit încăperilor, mai ales dacă optezi pentru o amenajare în linii clasice sau chiar minimaliste.

Baie amenajată cu mobilier din lemn – proiect de amenajare apartament București

Așadar, dacă ești în căutarea mobilierului perfect, sperăm ca acest articol să te ajute să iei decizia corectă. Pune în balanță toate avantajele și dezavantajele, asigură-te că tipul de mobilier se pretează pentru destinația încăperii și stilului de amenajare și poți începe amenajarea!

 

 

Sursa poze: iDecorate