Metoda Montessori are la bază ideea de a crea și dezvolta un mediu care să-l înconjoare pe cel mic încă de la naștere și, ulterior, să devină un stil de viață. Potrivit metodei Montessori, camera celui mic trebuie să fie amenajată într-un decor primitor, să atragă prin culori și să îndrume, în mod natural, spre învățare. Pe lângă minimalism și funcționalitate, principiile de bază în amenajarea în stil Montessori, jucăriile, mobila și alte obiecte trebuie să fie la îndemâna copilului astfel încât să fie îndrumat spre independență.
Cameră Montessori – proiect de amenajare apartament București
Metoda de amenajare în stil Montessori are în centru copilul, încurajând învățarea într-un ritm natural, insuflarea spiritului independent și curios, dar și dezvoltarea abilităților. Principiile de bază ale amenajării camerei copilului conform metodei Montessori pot fi folosite cu succes în fiecare locuință, iar noi am pregătit un ghid care sperăm să te ajute.
Patul poziționat la nivelul solului – poți opta pentru o saltea pe care să o așezi direct pe pardoseală ori poți alege un pat foarte jos. Un pat poziționat la nivelul solului îi oferă copilului senzația de independență și libertatea de a descoperi lucrurile din jur fără a fi îngrădit de grilajele unui pătuț obișnuit și, foarte important, fără să existe riscul de a se răni. Un pat foarte jos ori o saltea așezată direct pe podea va ajuta copilul să învețe să urce și să coboare singur în și din pat și îi va induce ideea că se poate culca singur atunci când îi este somn și se poate trezi singur pentru a explora lucrurile din jur. Dacă totuși vrei să optezi pentru un pat și nu pentru o simplă saltea, există pe piață mai multe variante de paturi foarte joase, sub formă de baldachin ori de căsuță.
Pat sub formă de căsuță, la nivelul solului – proiect de amenajare casă București
Rafturi deschise – polițele și rafturile deschise sunt parte importantă din amenajarea în metoda Montessori. Optând pentru ele, copilul va avea posibilitatea să-și aleagă singur jucăriile și activitățile, fără să fie influențat. Mai mult, poți aranja pe rafturi jucăriile și cărțile la un interval de timp astfel încât cel mic să aibă timp să descopere și să exploreze fiecare obiect.
Mobilier ajustat la înălțimea copilului – potrivit metodei Montessori, orice obiect de mobilier din camera celui mic trebuie să fie ajustat la înălțimea copilului. Așadar, alege un scaun sau fotoliu potrivit pentru mărimea lui, un birou mic și un turn de învățare. Obiectele copilului trebuie să îi fie mereu la îndemână pentru a le putea alege fără să aibă nevoie de ajutorul unui adult și, astfel, să facă pași spre independență.
Oglinda – un detaliu important în camera celui mic, oglinda trebuie așezată la nivelul înălțimii copilului. Uitându-se în oglindă, copilul va învăța mișcări și expresii faciale, parte importantă a unei dezvoltări sănătoase.
Alege materiale naturale – una dintre regulile de bază în amenajarea Montessori este alegerea materialelor exclusiv naturale. Optează pentru mobilier din lemn, iar în ceea ce privește textilele, optează pentru bumbac, in sau lână. Pentru pereți, alege lavabilă non-toxică sau tapet decorativ cu o grafică în zona educațională: harta lumii, animale, plante, păsări.
Schema cromatică – pentru că o cameră Montessori este amenajată exclusiv cu materiale naturale, alegerea unei game cromatice vine natural: tonuri simple și calde de bej, gri, verde pastel, bleu, roz pal. Dacă totuși îți dorești și câteva culori mai contrastante, alege să le incluzi în jucării și decorațiuni.
Cameră Montessori pentru o fetiță – proiect de amenjare apartament 3 camere București
O cameră amenajată conform metodei Montessori îl va ajuta pe cel mic să învețe să descopere lumea din jurul său într-un mod natural, prin încercare și experimentare.
Îți dorești să amenajezi camera celui mic? Îți stăm la dispoziție pentru mai multe detalii. Găsești aici mai multe idei de amenajare a camerei copilui și aici toate informațiile de care ai nevoie pentru a ști cum lucrează echipa noastră iDecorate.
Sursa poze: iDecorate, Pinterest