Categories
Design Idei Noutati

Tips and tricks – sfaturi și idei pentru amenajarea grădinii

Ai ajuns în punctul în care îți dorești să te ocupi de amenajarea grădinii? Vrei să transformi grădina într-un loc de joacă pentru cei mici, într-un paradis al plantelor aromatice ori într-un loc de zen unde să îți petreci după-amiezile de vară? Știm sigur că ai multe întrebări referitoare la subiectul amenajarea grădinii și sperăm să gasești răspunsuri în acest articol.

Conceptul de amenajare

Atunci când hotărăști conceptul de amanejare pentru grădină, trebuie să ții cont de funcționalitate, stil și timpul pe care îl poți aloca pentru îngrijirea grădinii.

Foarte multe persoane aleg ca grădina să devină locul destinat exclusiv relaxării, locul de luat masa vara, de întâlnire cu prietenii, locul unde să faci un grătar sau o petrecere ori chiar loc de joacă pentru cei mici. Grădina poate fi proiectată exact așa cum îți dorești chiar dacă dispui de un spațiu modest ca și dimensiuni. Cel mai important lucru este să ai o imagine clară asupra funcționalității grădinii – poți separa spațiile destinate relaxării, activităților copiilor și grădinăritului astfel încât imaginea de ansamblu să fie una ideală.

O grădină frumoasă este o grădină îngrijită. Dacă stilul tău de viață nu îți permite să dedici câteva ore pe săptămână îngrijirii plantelor, copacilor și a celorlalte sarcini legate de grădinărit, atunci cel mai bine ar fi să optezi doar pentru gazon, pe care să îl tunzi periodic, și amenajarea zonei de socializare și relaxare. Totuși, trebuie să știi că o grădină frumoasă nu înseamnă neapărat și foarte multă muncă – spre exemplu, poți alege să plantezi lavandă, fiind foarte ușor de înteținut: înflorește repede (al doilea an după plantare), nu are dăunători, rezistă la secetă, fiind nevoie doar să o tunzi din când în când.

Reperele estetice pe care alegi să mergi în amenajarea grădinii pot fi atribuite stilurilor de amenajare. Îți prezentăm mai jos câteva stiluri de amenajare pentru grădină care sperăm să te inspire:

Grădină minimalistă – gazon, pavaj din piatră naturală, mobilier în linii simple și schemă cromatică redusă și neutră. Acest stil de amenajare este ideal pentru grădinile mici și pentru cei care nu au suficient timp pe care să-l dedice îngrijirii grădinii.

Grădină în stil rustic – lemn, elemente tradiționale, flori colorate, acestea sunt elementele principale pentru o astfel de amenajare. Așadar, optează pentru mobilier din răchită sau lemn, construiește o potecă din lemn în detrimentul celei din piatră naturală și decorează ambientul cu flori colorate (bujori, lalele, liliac, petunii). Iar dacă spațiul îți permite, un foișor din lemn poate deveni elementul central al grădinii.

Grădină franțuzească – simetrie și ordine. În această amenajare potecile sunt acoperite cu pietre, tufișurile sunt tunse în linii drepte, iar florile sunt aranjate astfel încât să formeze diverse forme geometrice. Fântâna arteziană este elementul central al acestei amenajări, în jurul ei fiind plantate flori în spirale, linii ori ronduri. O grădină amenajată în stil franțuzesc este una spectaculoasă, însă trebuie să tii cont că o astfel de amenajare se pretează mai degrabă grădinilor mari, generoase ca spațiu.

Ghidul tău pentru amenajarea grădinii

Indiferent de funcționalitatea aleasă pentru grădină, stilul sau întreg conceptul de amenajare, trebuie să știi că amenajarea grădinii este un proces destul de lung, mai ales dacă alegi să plantezi pomi fructiferi, flori sau să construiești tu mobilierul. Așadar, înarmează-te cu răbdare.

– Punctul central al grădinii – alege unul sau mai multe puncte centrale pentru grădină – acestea pot să fie reprezentate prin elemente de decor, plante spectaculoase, un foișor sau zona de luat masa;
– Intrarea în grădină trebuie să fie una deosebită și să lase o impresie de neuitat. Construiește o potecă din lemn sau piatră naturală, mărginită de flori ori arbuști;
– Împarte grădina pe zone – dacă te-ai hotărât ca grădina ta să aibă mai multe funcționalități, împarte spațiul pe zone: zona de luat masa, zona de relaxare, zona de grădinărit;
– Delimitează zonele mai sus amintite prin garduri de lemn, cărămizi, arbuști, pietre sau poteci;

Grija și atenția pe care o acorzi grădinii tale se vor reflecta în aspectul ei, iar grădina, la rândul ei, te va învăța să fii mai conectat cu natura. Amenajarea grădinii este un proces complex, însă sentimentul pe care îl vei avea la final, când vei vedea rezultatul final, este de neprețuit.

Sursa poze: Pinterest