De cele mai multe ori o încăpere mică și întunecată, holul este una dintre cele mai subestimate zone din casă când vine vorba de amenajare. Foarte multe persoane nu își îndreaptă atenția în decorarea și amenajarea holului, preferând să acorde o atenție sporită amenajării living-ului, bucătăriei ori dormitorului. Trebuie să știi că holul de la intrare nu este un simplu coridor de legătură între restul camerelor, ci este primul spațiu cu care iei contact atunci când intri în locuință. O casă nu va fi niciodată primitoare dacă până să ajungi într-o cameră perfect amenajată trebuie să treci printr-un hol lipsit de personalitate.
Proiect de amenajare casă Dorobanți
Piesele de mobilier pentru hol
Indiferent de stilul de amenjare pe care îl alegi, sunt câteva piese de mobilier pe care noi le considerăm esențiale atunci când începi decorarea holului. Pantofar, cuier, dulap, băncuță, aceste piese de mobilier (împreună ori separat) îmbină atât partea funcțională cât și estetică.
Dulapul îți pune la dispoziție un spațiu generos pentru depozitarea și organizarea hainelor pe care îți dorești să le ai la îndemână. Poți alege atât dulap cu rafturi (unde poți depozita genți, eșarfe, șepci și pălării, accesorii) ori dulap cu bară pentru umerașe pentru depozitarea paltoanelor, gecilor și sacourilor.
Dacă spațiul nu îți permite sa alegi o piesă de mobilier de dimensiunea unui dulap, atunci poți opta pentru un cuier suspendat, pe care îl poți poziționa pe unul dintre pereți.
Pantofarul este o piesă de mobilier special concepută pentru organizarea încălțămintei. Este prevăzut cu rafturi și spații de depozitare, fiind realizat pe diferite dimensiuni și reprezintă, poate, cea mai utilă piesă de mobilier din întreg holul.
Bancheta joacă atât un rol estetic cât și funcțional în amenajarea holului. Aceasta aduce un aspect plăcut și personalizat holului, dar este și foarte utilă – o poți folosi atunci când vrei să te încalți ori să îți cureți încălțămintea. Poți opta pentru o banchetă simplă, ori pentru una cu spațiu de depozitare sau cu raft special pentru încălțămintea pe care o porți mai des.
Consola este o alegere ideală dacă te confrunți cu un hol îngust. Pe lângă eleganță, aceasta are un impact major asupra întregului decor al holului. O poți poziționa lângă perete și poate deveni suportul ideal pentru decorațiuni ori pentru lucrurile pe care nu vrei să le uiți atunci când pleci de acasă.
Oglinzile măresc vizual spațiul, fiind o alegere ideală pentru orice tip de hol. Pe lângă rolul funcțional, o oglindă va îndeplini și un rol estetic dacă alegi una cu o ramă deosebită.
Amenajarea holului în funcție de configurația acestuia
Hol lung și îngust – probabil una dintre cele mai nefericite configurații, un astfel de hol seamănă mai degrabă cu un coridor și, la prima vedere, mai mult de o mochetă, câteva rame pe pereți și, eventual, un cuier, nu ai cum să incluzi altceva în amenajarea lui. Totuși, cum transformi un astfel de hol întunecat și deloc primitor fără a-i diminua funcționalitatea? Vopsește pereții și tavanul cu alb și alege o vopsea închisă pentru peretele ori ușa din capătul holului pentru a capta atenția spre “înăuntru”. Alege pentru podea un covor tip preș cu dungi orizontale și, pentru a nu încărca spațiul, alege să decorezi cu tablouri doar unul dintre pereți. Optează pentru spoturi luminoase încastrate în perete pentru a lărgi vizual spațiul.
Hol lung și îngust, alb și pardoseală din lemn – proiect de amenajare vilă București
Hol lung și lat – chiar dacă poți aplica aceleași reguli ca cele pentru un hol lung și îngust, în cazul unui hol lung și lat poți merge mai departe cu amenajarea: profită de dimensiunea holului pentru a-ți amenaja un birou, însă ai grijă să nu îngreunezi trecerea dintr-un punct în altul. Tot în configurația unui hol lung și lat poți amenaja o bibliotecă – montează rafturi pe una sau ambele laturi ale holului și joacă-te cu asimetria astfel încât să creezi un efect deosebit. Binevenite sunt și băncutele, mai ales că dau și un farmec aparte holului.
Hol lung și lat amenajat cu dulapuri și o bibliotecă – proiect de amenajare apartament București
Hol mic – indiferent de configurație, unele holuri sunt atât de mici încât ți se par imposibil de amenajat. În cazul holurilor mici, alege să montezi rafturi cât mai aproape de tavan astfel încât să nu ocupe spațiu și alege mobilier îngust (pantofar), un cuier suspendat pe perete și o oglindă mare pentru a oferi senzația de spațiu mai amplu. De asemenea, optează pe cât posibil pentru culori deschise și asigură-te că holul este iluminat suficient.
Hol mic amenajat cu oglindă mare, cuier și pantofar – proiect de amenajare apartament București
Hol mic amenajat cu oglindă mare și consolă – proiect de amenajare apartament București
Hol pătrat – în această configurație poți transfera unele funcțiuni ale altor încăperi chiar în hol: amenajează o zonă cu o măsuță și scaune ori chiar fotolii dacă holul este suficient de mare, ca o zonă de socializare. Și aici îți poți amenaja un birou ori un loc confortabil pentru citit sau poți opta pentru un dulap generos cu oglinzi.
Hol inclus în living și/ sau bucătărie – cel mai important în amenajarea unui astfel de hol este să menții continuitatea pardoselii și a pereților. Mai mult, păstrează același stil de amenajare în hol ca și în living și/ sau bucătărie și optează pentru aceeași schemă cromatică.
Hol inclus în living și bucătărie – proiect de amenajare vilă Galați
Hol cu deschidere spre living și bucătărie – proiect de amanejare apartament București
Holul merită un efort în ceea ce privește amenajarea, mai ales dacă îți dorești ca acesta să nu fie doar un loc de depozitare ori un simplu culoar de trecere. Cu piesele de mobilier potrivite și putină inspirație, poți transforma un spațiu banal într-unul funcțional și plin de personalitate.
Sursa poze: iDecorate