De cele mai multe ori, o casă amenajată feng shui se obține prin combinația de bun gust și stil în abordarea optimă a spațiului. Cu alte cuvinte, feng shui presupune aranjarea mobilierului și utilizarea configurației spațiului astfel încât să obții o încăpere confortabilă și primitoare. Poate că pentru occidentali filozofia feng shui este greu de înțeleg, însă regulile acestei tehnici se bazează pe doi factori extrem de importanți și deloc dificil de înțeles: echilibru și armonie. Așadar, indiferent că îți dorești să îți amenajezi locuința feng shui pentru noroc, prosperitate sau sănătate (așa cum spun practicienii acestei filozofii) ori îți dorești un cămin în care armonia și echilibrul să predomine, noi ți-am pregătit sfaturi și idei pentru o amenajare feng shui ca la carte!
Ce este feng shui?
Feng shui se traducere „vânt apă” și este o străveche artă chineză de așezare a lucrurilor astfel încât energia vitala qi a unui loc să fie influențată. Dacă ne referim la amenajarea interioară feng shui, aceasta reprezintă un design interior orientat către amenajarea unui spațiu în care să te simți, deopotrivă, energizat și relaxat, un spațiu care să îți ofere posibilitatea de a evolua.
Care sunt regulile feng shui?
Nu putem spune că filozofia feng shui prezintă reguli stricte, ci mai degrabă sugestii de amenajare a locuinței astfel încât rezultatul final să fie un decor armonios și echilibrat, indiferent de stilul de amenajare ales. Aceste sugestii de amenajare sunt foarte asemănătoare cu regulile standard de amenajare a unei locuințe confortabile și armonioase:
- Ușa de la intrare trebuie să se deschidă spre interior, nu spre exterior. Amplasează un tablou cu flori, fructe sau plante cât mai aproape de intrare (simbolizează abundența ce intră în casă). Nu amplasa niciodată o oglindă în dreptul ușii de la intrare, aceasta poate speria/ surpinde persoana care pășește în casă;
- Mobilierul trebuie să prezinte forme simetrice, regulate. În filozofia feng shui, cercul complet este preferabil semicercului, iar pătratul este preferabil dreptunghiului;
- Asigură-te că spațiile goale din casă sunt foarte bine luminate;
- Oglinzile mari amplasate pe perete trebuie să fie suficient de înalte asfel încât să nu taie din picioarele sau capul celui care privește în oglindă;
- Ferestrele și pervazul trebuie să fie mereu îngrijite și curate.
Amenajare feng shui în living
Camera dedicată living-ului, dacă încorporează și zona de dining, reprezintă un spațiu extrem de important în locuință; living-ul feng shui ar trebui să se afle în centrul casei pentru a-i evidenția importanța. Alege o masă de dining suficient de mare, preferabil rotundă, cu un singur picior (în tradiția chineză, masa din sufragerie reprezintă copacul bogăției). Masa nu trebuie amplasată sub o grindă, între două uși sau astfel încât să fie văzută de la ușa principală. Pentru a evita astfel de poziționări nefaste (cum sunt considerate de către practicienii feng shui), optează pentru paravane decorative și plante de apartament pe care să le amplasezi între masă și ușă.
Amenajare feng shui în dormitor
Un dormitor amenajat feng shui presupune să oferi o atenție deosebita poziționării patului. Acesta trebui să fie amplasat în coltul cel mai îndepărtat al camerei și în diagonală față de ușă. Evită să poziționezi patul aliniat cu ușa, adică în așa fel încât să dormi cu capul sau cu picioarele spre ușă. De asemenea, tăblia patului este la fel de importantă, iar tăbliile din lemn ori tapițate sunt cele mai potrivite pentru ca energia locului să fie influențată. Luminile din dormitor nu trebuie să fie poziționate deasupra patului, ci de o parte și de alta, pe noptiere, iar aplicele de tavan trebuie răspândite simetric și uniform.
Amenajare feng shui în bucătărie
Daca locuiești la casă, bucătăria ar trebui să fie poziționată într-o zonă îndepărtată din casă, la parter; dacă locuiești la apartament, cu siguranță bucătăria este poziționată mai aproape de intrare, așa că ai grijă la amplasarea aragazului pentru a nu perturba fluxul de energie din casă – poziția corectă a aragazului, din punct de vedere feng shui, este diagonal opusă față de intrare.
Bucătărie feng shui poziționată la parter – proiect de amanejare vilă București
Amenajare feng shui în baie
Pentru un bun feng shui în baie, atenția trebuie îndreptată asupra ușilor – acestea nu trebuie să fie orientate către ușa de la intrare în casă (simbolistica spune că bogăția familiei se duce pe apa sâmbetei). Totuși, dacă te confrunți cu această situație, există remedii feng shui: vopsește ușa în roșu pentru a genera energia pozitivă ori o poți acoperi cu o oglindă.
Baie feng shui – proiect de amenajare apartament 2 camere Galați
Exista și câteva decorațiuni feng shui pentru care poți opta în amenajarea casei: oglinzi (măresc vizual spațiul și oferă vizibilitate spațiilor care altfel ar rămâne ascunse), clopoței de vânt (readuc armonia și temperează fluxul de energie, însă nu-i poziționa niciodată deaupra unei uși sau a unei arcade) ori acvarii cu pești (aduc noroc, cu condiția să nu-i amplasezi în bucătărie, sub grinzi sau cu fața spre ușa de la intrare). Plantele feng shui sunt și ele importante, însă ce trebuie să știi, în primul rand, este să nu ții plante veștede în casă (dacă nu ai timp să le îngrijești, alege unele artificiale): crizanteme galbene (sunt considerare flori norocoase), orhidei, bujori, magnolii albe și să nu uitam de bambus, simbol al înțelepciunii.
Feng shui-ul în casa ta va aduce o nouă perspectivă asupra amenajării locuinței într-un mod echilibrat și armonios. Regulile feng shui poate sunt mai dificil de înțeles, însă cel mai important este faptul că scopul lor este acela de a reda o amenajare confortabilă și adecvată locuinței tale.
Sursa poze: Pinterest, iDecorate