Categories
Design Idei Noutati

Tips and tricks – amenajarea mansardei

Mansardele au devenit foarte populare în ultima perioadă. Dacă până nu demult mansardele erau folosite în special pentru depozitare, acum acestea pot fi transformate în diverse spații: spațiu de relaxare, living, birou, loc de joacă. Rolul unui spațiu este un detaliu pe care trebuie să îl ai în vedere atunci când îți dorești să faci cea mai bună alegere în privința amenajării. Iar dacă te-ai hotărât să schimbi rolul mansardei locuinței tale, ți-am pregătit câteva sfaturi și idei pentru a transforma acest spațiu într-un decor unic.

 

Amenajare mansardă în tonuri de gri și negru – parte a proiectului de amenajare a unei vile din Scroviștea

Amenajarea mansardei poate fi foarte versatilă dacă îți cunoști foarte bine nevoile. Lasă-ți inspirația și creativitatea să-și facă treaba și vei vedea că mansarda poate fi transformată cu ușurință în birou, loc de joaca pentru copii, dormitor, living, cameră de oaspeți, bibliotecă.

Amenajarea unui living la mansardă
Living-ul amenajat în mansardă a devenit din ce în ce mai popular în design-ul interior, mai ales pentru persoanele care își doresc intimitate și confort, ceea ce o mansardă oferă fără dar și poate. Atenție însă la mobila aleasă pentru a nu supraaglomera spațiul, mai ales dacă ai pereții înclinați. Optează pentru dulapuri în linii simple, minimaliste, rafturi montate pe perete, o măsuță de cafea și o canapea confortabilă si astfel poți aduce atmosfera specială pe care ți-o dorești.

Living luminos amenajat în mansardă, într-o paletă cromatică neutră – parte a proiectului de amenajare a unei vile din Scroviștea

Amenajarea unui birou la mansardă
Biroul amenajat la mansardă trebuie să fie foarte bine iluminat, să fie funcțional și să ofere condițiile optime pentru productivitate. Optează pentru un birou generos și un scaun confortabil, multe rafturi montate pe perete unde să îți poți depozita toate lucrurile necesare pentru a-ți desfășura activitatea. Dacă spațiul îți permite, amenajează și un loc de relaxare pentru pauzele dintre e-mail-uri: alege o canapea sau un colțar și o bibliotecă. Montează veioze cu picior înalt în colțurile mansardei pentru a crea o atmosferă calmă.

Amenajarea unui birou spațios la mansardă

 

Amenajarea dormitorului la mansardă
Transformarea mansardei într-un dormitor este o variantă de luat în considerare dacă îți dorești ca spațiul de odihnă să fie unul retras și privat. De asemenea, dormitorul de la mansardă poate fi și a copilului ori poate fi o cameră de oaspeți. Dacă ai pereții înclinați, îți recomandam să poziționezi patul pe peretele cu cea mai mică înălțime astfel încât să profiți la maximum de spațiul rămas. Pentru a mări vizual spațiul, vopsește pereții și tavanul în nuanțe deschise și folosește corpuri de iluminat pentru a crea o atmosferă calmă, relaxantă și intimă.

Dormitor la mansardă, cu mobilier realizat pe comandă – amenajarea face parte din proiectul de design interior pentru o mansardă din Ploiești

 

 

Loc de joacă la mansardă
Mansarda poate fi locul ideal pentru copii, iar amenajarea unui loc de joacă aici poate fi alegerea cea mai bună. Alege o schemă cromatică armonioasă și combină nuanțele neutre și subtile cu accente colorate. Alege un mobilier funcțional și jucăuș, covoare colorate, dar amenajează și un colț de studiu cu un birou și bibliotecă pentru momentele în care atenția trebuie să fie acordată exclusiv studiului.

Amenajare loc de joacă plin de culoare la mansardă – proiect de amenajare vilă Galați

Alegerea mobilierului potrivit la mansardă
Indiferent de rolul pe care îl joacă mansarda, trebuie să știi că acest spatiu nu necesită de multe obiecte de mobilier, ci mai degrabă are nevoie de o amenajare simplă și minimalistă. Pentru ca mobilierul să fie cât mai bine integrat în spațiul de care dispui, iar tu să beneficiezi de fiecare colțișor, apelează la mobila realizată pe comandă. Câteva elemente de decor, cum ar fi perni decorative, lumânări sau rame cu imaginile sau citatele preferate vor personaliza spațiul.

Mansardă amenajată cu mobilier în linii simple, realizat pe comandă

Paleta cromatică în mansardă
De cele mai multe ori, mansardele sunt reduse ca dimensiune și nu dispun de suficientă lumină naturală. De aceea îți recomandăm să optezi pentru o schemă cromatică în tonuri deschise și neutre astfel încât să mărești vizual spațiul.

Schemă cromatică neutră în amenajarea mansardei – proiect de amenajare vilă Mogoșoaia

Iluminatul în mansardă
Pentru iluminatul artificial, recomandăm corpuri de iluminat simple – becuri cu abajur sau simple, lămpi și veioze din materiale naturale, aplice și spoturi amplasate în diverse locuri astfel încât să creezi atmosfera pe care ți-o dorești. În ceea ce privește lumina naturală, mansarda îți oferă posibilitatea să montezi ferestre în acoperiș care vor crea o atmosferă de vis.

Mansardă luminoasă și primitoare – proiect de amenajare mansardă Ploiești

Așadar, mansarda, acel spațiu folosit pentru depozitare, poate fi transformată într-un loc unic. Tot ce trebuie să faci este să lași imaginația și creativitatea să-și spună cuvântul și optează pentru o amenajare care să se potrivească cel mai bine nevoilor tale.

Sursa poze: iDecorate