Categories
Design Idei

Stilul eclectic în amenajările interioare

Foarte complex, sofisticat și creativ, stilul eclectic în amenajările interioare este un amestec între unitate și haos, tradițional și modern, o coeziune între stiluri, culori, texturi și imprimeuri. Amenajările interioare în stil eclectic încurajează la libertate și originalitate, de aceea pentru unele persoane poate părea un haos, în timp ce pentru alte persoane poate fi un decor idel, unde la fiecare pas inspirația este la ea acasă.

Caracteristicile stilului eclectic

Haos organizat este definiția cea mai portrivită pentru stilul eclectic. Obținerea unui decor perfect care să nu obosească vizual poate fi destul de complicat, însă nu imposibil dacă înțelegi conceptul și lași curajul, creativitatea și îndrăzneala să-și spună cuvântul.

Libertate – atunci când alegi să amenjezi o încăpere în stilul eclectic, ai libertatea de a alege orice piesă de mobilier sau decorațiune te atrage, fără să știi cont de epoca sau stilul din care face parte; cu cât mai divers cu atât mai bine!

Diversitate – materialele și texturile folosite trebuie să fie diferite, de aceea este recomandat să existe mai multe tipuri de printuri și pattern-uri, iar ca elementul comun poți alege cromatica pentru a crea un echilibru vizual.

Simetrie – trebuie să ții cont să alegi obicete de decor în simetrie în ceea ce primește liniile, proporțiile au formele. Spre exemplu, dacă alegi o piesă de mobilier în linii curbate, trebuie să mai existe cel puțin un element asemănător. Ori poți opta pentru două scaune diferite pe care să le așezi unul lângă altul dacă au o proporție similară. Așadar, într-o încăpere se pot regăsi piese cu forme sau linii diferite, însă fiecare model trebuie să fie observat și pe alte obiecte din aceeași cameră.

 

Contrast – pentru o amenajare eclectică autentică, alege obiecte de mobilier sau decor în contrast. Spre exemplu, optează pentru o canapea minimalistă lângă care să așezi o măsuță de cafea clasică pe care să o decorezi un o o decorațiune vintage.

Cum obții o amenajare în stil eclectic?

Dacă îți dorești să îți amenajezi casa sau o încăpere din locuința ta în stil eclectic, ține cont de câteva sugestii și sfaturi și cu siguranță rezultatul va fi cel la care ai visat!

Cromatica – pentru a pune în valoare piesele de mobilier, decorațiunile și restul elementelor care compun decorul, recomandarea noastră este să optezi pentru o paletă cromatică restrânsă, neutră (bej, alb, negru, gri, maro) pentru pardoseală, pereți și tavan. Astfel, vei crea un echilibru vizual și armonie în decorul încăperii. Când vine vorba de restul elementelor, posibilitățile sunt nenumărate – asocieri de culori puternice și îndrăznețe cu nuanțe pastel sau alăturarea de culori complementare. Trebuie totuși să fii atent ca rezultatul să fie unul armonios.

Mobilier – piesele de mobilier nu trebuie să facă parte dintr-un set, ci poți asocia obiecte de mobilier din epoci diferite (combinație între claisic, modern și vintage) pentru a crea un efect eclectic autentic. Aici poți tine cont de forme și proporții astfel încât să existe un echilibru între piesele de mobilier alese.

Texturi – se recomanda asocierea de texturi diferite pentru un impact vizual puternic. Astfel, poți asocia mătasea, bumbacul, catifeaua, inul, pielea, lâna, ceramica, lemnul, sticla în aceeași încăpere. De asemenea, asocierea unei suprafețe mate cu una strălucitoare, ori a unei piese de mobilier cu finisaje fine asociate cu o piesă de mobilier cu un un finisaj mai brut oferă un aspect inedit camerei.

Decorațiuni – ai cea mai mare libertate de alegere. Poți opta pentru piese de decor contemporane, clasice, handmade, oglinzi, fotografii, cărți, lumânări parfumate, suveniruri din călătorii etc.

Poate că sună complicat, însă stilul eclectic este destul de permisiv și lipsit de reguli foarte stricte. Ține cont de proporții, asocieri și texturi și cu siguranță o astfel de amenejare îți va aduce multă satisfacție!

 

Sursa poze: Pinterest