Categories
Design Idei

Stilul clasic în amenajările interioare

Amenajarea în stil clasic se potrivește oricărui interior, principalele caracteristici fiind reprezentate de echilibru, ordine și simetrie. În amenajările interioare clasice predomină materialele naturale și cromatica în nuanțe deschise, iar mobilierul îmbină elemente din diverse epoci și stiluri (franțuzesc, victorian, baroc). Dar haide să afli de ce trebuie să ții cont atunci când hotărăști să amenajezi un spațiu în stilul clasic.

Paleta de culori

Cromatica folosită în amenajarea în stilul clasic este una neutră și caldă: alb, bej, maro, galben, gri. Este important să alegi maxim două culori, din care una să fie dominantă pentru a crea echilibru.

Pereții pot fi vopsiți în nuanțe de alb, bej sau maro sau pot fi acoperiți cu un tapet în culori neutre și un pattern delicat. Podeaua din lemn este o cerință obligatorie pentru amenajarea în stil clasic, tavanul alb ornamentat cu cornișe completând amenajarea. Pentru a contrasta cu restul decorului, mobilierul trebuie ales într-o culoare predominant închisă.

Alege materialele, texturile și formele corecte

Materialele și texturile utilizate în amenajarea în stilul clasic trebuie să fie naturale – lemn, piele, marmură sunt doar câteva exemple. Nu vei putea obține un decor în stil clasic dacă nu optezi pentru materiale de calitate: pentru mobilier se folosește lemnul de esență tare (mesteacăn, stejar, mahon, vișin, nuc), iar pentru tapițerii și draperii poți opta pentru catifea, brocart, tafta sau mătase.

Piesele de mobilier sunt cele care diferențiază stilul clasic de celelalte stiluri de amenajare. Mobilierul din lemn masiv, cu finisaje deosebite și combinații de linii drepte cu linii curbate sau elemente sculptate, scaunele tapițate cu piele sau materiale textile, pardoseala din lemn și perdele bogate, cu falduri, onduleuri și drapaje sunt cerințe absolut necesare în acest stil de amenajare.

Utilizarea echilibrată a decorațiunilor

Amenajarea locuinței în stil clasic presupune atenție la accesorii și ornamente, de aceea accentele decorative trebuie să fie într-o coloristică similară. Elementele decorative de inspirație clasică sunt mari, impunătoare și aduc încăperii un plus de eleganță și rafinament. Alege ca accente decorative candelabre, lămpi, rame de fotografii, sfeșnice, vaze și tablouri, lumânări. Pentru un ambient încărcat de poveste, adaugă oglinzi mari, piese din porțelan, ceramică și tablouri masive.

Stilul clasic în amenajările interioare impresionează prin simetrie, echilibru și ordine, fiind un stil al eleganței conservatoare. Culorile sunt neutre, inspirate din natură, pardoseala din lemn și mobilierul masiv din lemn de esență tare.

Sursa poze: Pinterest