Dincolo de rolul funcțional, holul de la intrare este primul spațiu cu care faci contact în momentul în care intri într-o casă, spațiul care dă tonul decorului întregii case. O locuință nu va fi niciodată armonioasă dacă holul de la intrare este lipsit de personalitate și dinamică. Holul poate avea și scop practic, așa că dacă alegi mobilierul corespunzător, holul va deveni un loc care va impresiona orice musafir. Îți venim noi în ajutor cu câteva sfaturi și idei în amenajarea holului de la intrare astfel încât să creezi un decor original.
Scheme cromatice potrivite
Cromatica holului trebuie să fie în armonie cu schema de culori folosită în restul locuinței tocmai pentru a nu provoca un disconfort vizual. Nuanțele reci și calde trebuie să domine în mod egal, fără a trece brusc de la o tonalitate la alta, iar pentru o cromatică ideală, culorile primare trebuie să fie susținute de cele complementare.
În spațiile mici optăm pentru scheme cromatice în nuanțe deschise: albul, bejul, griurile deschise măresc vizual spațiul; combinația dintre un perete zugrăvit într-o culoare de accent care se regăsește și în alte camere din casă, și restul pereților și tavanul zugrăviți într-o nuanță deschisă, neutră, duce la o cromatică plăcută ochiului. Pentru holurile mai mari, poți opta pentru nunațe închise la culoare care au și avantajul de a masca eventualele imperfecțiuni: tavanul prea mare sau distorsiuni ale pereților. Îmbinarea armonioasă a culorilor într-o schemă cromatică oferă spațiului o atmosferă aparte.
Piese de mobilier
Estetica holului depinde de câțiva facturi, printre care dimensiunea spațiului și elementele de mobilier, cum ar fi pantofarul, cuierul pentru haine și suportul pentru chei. Simplitatea așezării obiectelor de mobilier este cheia unui decor plăcut și elegant dar și a utilității spațiului. Pentru a da personalitate spațiului, poți adăuga elemente de decor cum ar fi covorașe de mici dimensiuni, oglindă, etajere, vază cu flori sau lumânări parfumate.
Iluminatul și corpuri de iluminat
Pentru o atmosferă plăcută, este foarte important să optăm pentru elemente corecte de ilumnat și locurile corespunatoare pentru amplasare. Așadar, recomandăm lămpi amplasate pe pereți (nu pe tavan), felinare, aplice, lămpi cu semi-abajur, lustre cu bec cu lumină variabilă.
Idei de amenajare a holului în funcție de dimensiune și formă
Holurile înguste – acestea nu îți oferă luminozitatea corespunzatore, însă îți oferă avantajul de a amplasa corpuri de mobilier înguste și închise unde obiectele sunt ordonate și nu încarcă vizual spațiul: pantofar, cuier. Pentru a mari vizual spațiul dar și pentru a-l lumina, poți amplasa o oglindă în față unui corp de iluminat sau în față ușii unei alte camere.
Holurile pătrate – pe lângă obiectele de mobilier pe care le găsim în aproape orice hol (cuier, pantofar), poți amenaja o măsuță, două fotolii și o etajeră pentru cărți. Pentru a da personalitate și confort spațiului, poți înfrumuseța atmosfera amplasând plante de interior pe etajere sau direct pe pardoseală, tablouri, aplice și corpuri de iluminat.
Holurile lungi – poți amplasa, pe lângă mobilierul de strictă necesitate, rafturi și etajere pentru cărți sau obiecte de decor. Pentru o notă de eleganță, poți alege mobilier din lemn de esență tare. Datorită spațiului, se pot adăuga debarale în care poți depozita o multitudine de obiecte de care ai nevoie imediat ce intri sau ieși din casă.
Holurile înalte – acestea permit alegerea unui corp de mobilier înalt, apoape de tavan, cu rafturi. Poți adaugă un plus de personalitate spațiului prin amplasarea de suporți pentru ghivece de flori, iar pe pereți poți pune fotografii și tablouri. Pentru a întregi idea de spațiu, nu uita de elementele de iluminat.
Holurile open space – în această situație, decorul trebuie privit ca un tot unitar. Optează pentru o amenajare simplă care să respecte schema de culoare din camera de zi. Holul trebuie totuși să ofere functionaliatea de care living-ul nu dispune, așadar optează pentru un dulap pentru haina de iarnă, un pantofar și cuier.
Holul este cartea de vizită a unei locuințe, iar acesta trebuie să fie funcțional, să nu fie încărcat și, în același timp, să fie în armonie cu tot restul casei. Concentrează-te pe punctele forte ale holului, ține cont de dimensiune atunci când alegi decorațiunile și piesele de mobilier. Nu uita nici de schema de culoare, care trebuie să fie în armonie cu restul casei, dar nici de soluțiile de iluminat astfel încât un hol fără lumină naturală să fie luminat corespunzător.
Sursa poze: Pinterest