Categories
Design Idei Noutati

Cum să alegi canapeaua ideală pentru living-ul tău

Canapeaua este principala piesă de mobilier din living-ul tău, locul unde te poți relaxa într-o duminică după-amiază, unde vor sta musafirii sau unde vei viziona serialul preferat împreună cu toată familia. Canapeaua este punctul central al camerei, cheia întregului design al încăperii, elementul care va da tonul stilului living-ului tău. De aceea este foarte important să priveșți achizionarea unei canapele ca pe o investiție pe termen lung și să iei în considerare câteva repere atunci când decizi să completezi living-ul tău cu o astfel de piesă de mobilier. Există o multitudine de stilluri și modele de canapele – design-ul, culoarea, mărimea, materialul sunt doar câteva detalii care fac diferența. Mai jos îți oferim câteva tips & tricks în alegerea canapelei perfecte pentru living-ul tău.

 

Alege locul unde vei poziționa canapeaua

 

Cel mai important lucru atunci când vrei să achiziționezi o canapea (și orice piesă de mobilier în general) este să ții cont de spațiul pe care camera ți-l oferă. Așadar, primul pas este să măsori spațiul unde vrei să amplasezi canapeaua pentru ca apoi să alegi modelul preferat.

 

Un truc pentru amplasarea canapelei este să o poziționezi într-un loc unde soarele nu cade direct pe ea, astfel durata de viață a produsului va fi mai mare. Dacă vorbim de un living open space sau o garsonieră, poți amplasa canapea ca zonă de delimitare între locul de dining și cel de relaxare.

Canapeaua potrivită nevoilor tale

 

Există mai multe tipuri de canapele, iar în funcție de întrebuințarea pe care vrei să i-o oferi, poți alege o canapea simplă, care nu se desface, sau una extensibilă care se transformă în pat. Dacă știi că veodată vei avea nevoie de un pat în plus, alege o canapea extensibilă. Însă, dacă consideri că nu vei folosi canapeaua pe post de pat, atunci o canapea simplă este alegerea ideală, mai ales că aici există mai multe opțiuni.

Dimensiunea potrivită

Dimensiunea canapelei va fi influențată întotdeauna de dimensiunile camerei în care va fi amplasată aceasta. Așadar, dacă ai un living spațios, poți investi într-un colțar de 4-5 locuri sau într-o canapea modulară de 3-4 locuri. Pentru o garsonieră, poți opta pentru o canapea extensibilă de 2 locuri pe care o poți transforma ușor în pat.

Dacă îți dorești ca living-ul tău să lase impresia de cameră mare, alege o canapea compactă, suficient de confortabilă, cu picioare subțiri de lemn care vor lăsa spațiu între șezut și podea și lăsând impresia de spațiu mai generos. Ai grijă însă la mărimea brațelor canapelei – dacă acestea sunt voluminoase vor ocupa mai mult spațiu și nu îți vor aduce niciun confort în plus.

Materialul canapelei

Canapeaua perfectă trebuie să îmbine ideal confortul și aspectul pentru că această piesă de mobilier va influenț` în totalitate design-ul încăperii. Așadar, acordă o atenție deosebită materialului din care este confecționată canapeaua pentru a fi sigur că alegi o canapea rezistență trecerii timpului.

Asigură-te că materialul din care este confecționat cadrul canapelei este unul rezistent și de calitate, care oferă durabilitatea produsului. Alegerea ideală este cadrul confecționat din lemn (de preferat de esență tare, cum ar fi nucul sau fagul) sau metal (pentru un living amenajat în stil minimalist).

Pentru tapițeria canapelei există mai multe variante în funcție de considerentele estetice – piele, stofă, bumbac, catifea. Tapițeria din stofă este cea mai la îndemână opțiune pentru persoanele care își doresc simplitate și confort, fiind cea mai ieftină dar și relativ ușor de întreținut. Pe lângă asta, există o varietate de culori și modele disponibile din care să alegi. Pentru un accent elegant și masculin în design-ul living-ului, poți alege tapițerie din piele. Se întreține foarte ușor cu o cârpă umedă, aceasta fiind toată îngrijirea de care are nevoie.

Culoarea potrivită

Pe lângă model, material și dimensiune, culoarea este o caracteristică esențială în alegerea canapelei perfecte. Există o multitudine de culori, imprimeuri și modele, iar atunci când alegi să achizionezi o canapea trebuie să te hotărăști dacă îți dorești un model simplu, o culoare neutral sau, din contra, un imprimeu puternic.

O culoare neutră, cum ar fi tonuri de bej, gri sau alb ori negru, va oferi camerei un aspect aerisit, curat și ordonat și îți va permite ca în viitor să poți redecora cu ușurință folosind perne decorative sau alte ornamente. Culorile neutre se potrivesc în special în încăperi cu design clasic, minimalist.

Dacă o culoare neutră nu este pe placul tău, poți alege o culoare pastel. Acestea se integrează perfect într-un decor cu accesorii în nuanțe similare și vor oferi un aspect luminos spațiului. De asemenea, canapelele în culori pastel temperează nuanțele vii dacă alegi un astfel de mobilier.

Așadar, atunci când te hotărăști să achiziționezi o canapea pentru living-ul tău, trebuie să iei în considerare două aspect importante: confortul și dimensiunea. Marchează spațiul unde vrei să amplasezi canapeaua, vizualizează decorul, notează toate detaliile și mergi la cumpărături!

 

Sursa poze: Pinterest