Psihologia culorilor pentru camera copilului.
Aflați cum culorile pot afecta comportamentul copilului.
Cand decoram o camera , alegem culorile in functie de preferintele noastre.De multe ori este ok, dar, alegerea culorilor in design-ul de interior nu este o treaba chiar atat de simpla. Fiecare culoare are efecte diferite asupra corpului uman si a mintii si este important sa se ia în considerare acest aspect, mai ales atunci cand subiectul amenajarii interioare il constituie camera bebelusului.
Aflați cum culorile influenteaza dezvoltarea si comportamentul copilului si alegeti culoare potrivita pentru camera ei/lui.
CULORI CALDE
Culorile calde stimulează de obicei mintea si energizeaza corpul. Cu ajutorul lor, spatiile mari devin calde si primitoare. Cu toate acestea, ele nu sunt deosebit de relaxante, astfel încat acestea nu sunt recomandate pentru a fi folosite in camerele copiilor foarte energici..
Cald, reconfortant si confortabil, portocaliul este o culoare ce stimuleza si inspira interactiunea sociala si comunicarea. Cu toate acestea, prea mult portocaliu, mai ales daca este o nuanta puternica, poate fi supra-solicitant .
GALBEN
Galbenul este o culoare vesela si energica care da camerei un aspect insorit si stralucitoar. Este o culoare asociata cu fericirea. In funcție de nuanta si intensitate, galbenul subtil stimuleaza concentrarea in timp ce nuantele stralucitoare poat stimula memoria .
ROSU
Rosul este una dintre culorile care nu sunt recomandate pentru camera copilului, culoarea fiind asociata cu agresivitatea, incapacitatea de concentrare si cauza durerilor de cap. Desigur, acest lucru se intampla daca doar daca este utilizat in exces. Dacs este utilizat corect, rosul poate avea de fapt efecte bune, cum ar fi energizarea corpului si cresterea capacitatii atletice.
ROZ
Aceasta este culoarea universal asociata cu lucruri de fetite si printese si nu este o coincidenta. Rozul este o culoare calmanta si relaxanta, evoca feminitate si empatie. Initial, aceasta are un efect calmant, dar poate duce la agitatie si anxietate, asa ca nu utilizati in amanajarea interioara numai roz.
CULORI RECI
Comparativ cu culorile calde, tonurile reci de obicei, au un efect calmant asupra corpului si a mintii. Sunt folosite in design-ul de interior deoarece creeaza spatialitate si confort. Cu toate acestea, nuantele intunecate, ar trebui utilizate cu moderatie, in amenajarile interioare pentru a evita crearea unei atmosfere sumbre.
ALBASTRU
Albastrul este opusul de rosului. Are un efect calmant, scade tensiunea arteriala si scade anxietatea si agresivitatea. Albastrul este, de asemenea, o alegere buna de culoare daca doriti sa creati un mediu rece intr-un loc cald si umed. Totusi, unele nuante specifice, cum ar fi gri-albastru, pot crea o ambianta mai degrabă trista.
VERDE
Verdele este asociat cu natura si simbolizeaza sanatatea si bunastarea. Are un efect calmant asupra organismului, creste concentrarea iar unele studii arata ca poate creste chiar si capacitatea de citire. Aceste caracteristici fac din verde culoarea optima de utilizat indesign-ul interior pentru medii de studiu.
MOV
Culoarea este asociata cu regalitatea si luxul, dar si cu ințelepciunea si spiritualitatea. Nuantele pastelate, cum ar fi lilaul si lavanda sunt calmante si senine. in acelasi timp nuantele mai inchise pot fi dure si agresive.
ALB
Angelic si pur, albul este asociat cu inocenta si promoveaza o atmosfera calma si racoroasa. Albul este de asemenea asociat cu secretomanie, modernitate, asa ca cel mai bine este sa adaugati amanajarii interioare o pata de culoare pentru a evoca deschidere, comunicare.
GRI
Chiar daca griul este perceput ca o culoare sumbra, trista si tulbure, evoca si alte emotii. De exemplu, griul inspira la contemplare si astfel are un efect calmant si relaxant. Totusi, in cea mai mare parte promoveaza singuratatea asa ca este de preferat sa fie utilizat in combinatie cu tonuri calde si culori luminoase in design-ul de interior.
NEGRU
Elementele negre se folosesc foarte rar in design-ul de interior al camerelor pentru copii. Este o culoare puternica si intunecoasa e trebuie folosita cu moderatie in amanajarile interioare. Este recomandat a se folosi in cazul in care camera are ferestre mari, multa lumina naturala si se recomanda utilizarea in combinatie cu nuante contrastante.
MARO
Pamantesc, cald si stabil, maroul este o culoare extraordinara pentru amanajarea interioara a unei camere de copii. Cu toate acestea, incercati sa utilizati fie maro inchis sau bej, pentru a evita crearea unui decor neplacut din cauza asociatiilor cu lucrurile urate si murdare.