Categories
Design Idei Noutati

Cum să alegi corect ușile de interior

Momentul alegerii ușilor de interior…da, îți poate da bătăi de cap, mai ales că acestea nu doar separă încăperile, ci oferă și intimitate. Pe lângă confortul termic și fonic, ușile de interior oferă stil și personalitate spațiului, de aceea trebuie să iei în calcul și ca ușile să se potrivească cu design-ul întregii locuințe dar să fie și rezistente în timp.

Dincolo de aspectul estetic, o ușă de interior trebuie aleasă cu multă atenție pe baza mai multor criterii pentru ca opțiunea să fie una ideală – calitatea finisajelor, izolarea fonică și termică, funcționalitatea. Ține cont că majoritatea elementelor în amenajarea unei case pot fi schimbate, înlocuite sau modificate cu ușurință (mobilier, covoare, draperii, culoarea pereților etc), însă tâmplăria și parchetul se schimbă mai greu. Așadar, noi am pregătit în acest articol câteva elemente pe care să le iei în considerare atunci când alegi o ușă de interior.

 

Izolare termică și fonică

Izolarea fonică este optimă dacă ușa prezintă un minim de 28 db și este structurată din panou HDF, lemn (masiv ori stratificat) sau panou tubular. Pe de altă parte, o ușă de interior poate izola termic o încăpere dacă aceasta are o grosime de cel puțin 40 mm.

Feroneria și tocăria

Un alt aspect important care influențează alegerea unei uși de interior îl reprezintă tocăria, care trebuie să fie realizată din materiale de calitate superioară și rezistente în timp. Și balamalele reprezintă un aspect important atunci când alegem o ușă de interior, acestea trebuie să conțină teflon și să prezinte prindere în minim 3 puncte.

Ușa de interior trebuie să se potrivească cu design-ul general al casei

Atunci când alegi o ușă de interior, trebuie să ții cont de design-ul locuinței, fiind și acesta un criteriu esențial. Așadar, este important să știi cu ce elemente de decor îți dorești să asortezi ușa, ce culoare să alegi pentru aceasta și dacă vrei ca ușa să fie sau nu un element decorativ de sine stătător.

Dacă ai ales să amenajezi locuința în stil minimalist, atunci ușile de interior ar trebui să fie în linii simple, de preferat albe, oferindu-i spațiului un aspect ordonat și aerisit. Dacă stilul clasic este cel predominant în locuința ta, atunci poți alege o ușă de interior impunătoare, cu decupaje, însă totodată, să păstreze un aspect ordonat. Dacă îți dorești ca ușa să fie un element decorativ de sine stătător, poți opta pentru o ușă albă pe care să pictezi elemente botanice sau abstracte, în funcție de specificul camerei.

Foarte utilizate în amenajările minimaliste sunt ușile Filomuro (cu toc ascuns). Acest tip de uși de interior sunt coplanare cu peretele, având un toc ascuns, din aluminiu, balamale ascunse și broască magnetică, iar singurul element vizibil este blatul propriu-zis, astfel că ușa se va integra perfect în peretele unde este montată, oferind un aspect curat și ordonat încăperii. Foaia de ușă Filomuro poate fi finisată în diverse culori (vopsită în culoarea peretelui ori decorată cu fototapet) sau în diverse esențe lemnoase. Un lucru foarte important pe care trebuie să-l știi este că tocul metalic se montează înaintea finisării pereților interiori.

 

Finisajul și culoarea

Alte două criterii importante în alegerea unei uși de interior sunt finisajele și culoarea. O ușă albă, simplă, spre exemplu, este ideală pentru o locuință amenajată în stil minimalist, iar o ușă cu decupaje, în nuanțe mai închise de lemn, este ideală pentru o locuință amenajată în stil clasic.

Totuși, pentru a alege culoarea potrivită a ușii de interior, trebuie să ții cont de nuanța pardoselii și a întregului decor. Spre exemplu, o ușă albă sau într-o nuanță deschisă este recomandat să o asociezi cu un parchet deschis la culoare, cu finisaje în nuanțe deschise și mobilier din aceeași gamă cromatică.

Dacă spațiul are o dimensiune mică sau este puțin luminat, poți opta pentru o ușă din sticlă sau cu inserții de sticlă.

Acestea sunt criteriile de care ar trebui să ții cont dacă vrei să faci alegerea potrivită în ceea ce privește o ușă de interior. Suntem aici oricând ai nevoie de ajutor în amenajarea locuinței tale și te așteptăm pe paginile noastre de Facebook și Instagram pentru mai multă inspirație.

 

Sursa poze: Pinterest