O insulă de bucătărie este un element practic al cărui scop este acela de a aduce un plus de spațiu pentru lucrul în bucătărie, dar este și un element de design care oferă un plus de personalitate bucătăriei. Bucătăriile cu insulă se potrivesc cel mai bine în locuințele open space și facilitează pregătirea mesei dacă alegi să încorporezi în insulă chiuveta, plita sau alte aparate electrocasnice. Însă, o insulă de bucătărie poate fi folosită și ca spațiu pentru luat masa.
Bucătărie cu insulă a unei case din Otopeni
Funcțiile unei bucătării cu insula
Felul în care alegi să integrezi insula în spațiul din bucătărie depinde foarte mult de necesitățile dar și de preferințele fiecăruia. Chiar dacă bucătăria este un spațiu multifuncțional și aici se desfășoară o mare parte a vieții de familie, trebuie să te gândești ce rol vrei să aibă insula și cum poate fi aceasta integrată în spațiul pe care îl ai la dispoziție. Vrei să pregătești mâncarea aici, să gătești sau îți dorești să fie doar un loc pentru luat masa?
O insulă mică, dotată cu plită și loc pentru servit masa
Dotările unei bucătarii cu insulă
Dacă ai hotărât ce funcție va îndeplini insula din bucătărie, atunci e foarte simplu să alegi dotările acesteia. Așadar, dacă optezi ca insula să fie folosită ca zonă pentru pregătit masa, atunci îți recomandăm să încorporezi o chiuvetă, mașină de spălat vase, tocătoare, cuțite și un coș de gunoi. Dacă gătitul este opțiunea ta, atunci ai nevoie de o insulă suficient de mare ca să poți încorpora plita și cuptorul, hota dar nu uita că trebuie să ai la îndemănă și ustensilele și vasele pentru gătit. Pentru cei care aleg ca insula din bucătărie să fie locul pentru luat masa, atunci se pot depozita sub insulă tacâmurile, farfuriile și paharele, iar scaunele pot fi depozitate foarte ușor sub tejghea atunci când nu sunt folosite. Nu ești hotărât? Poți să le încorporezi pe toate dar ai nevoie de o insulă de bucătărie cu o dimensiune generoasă.
Bucătăria unei vile din Băneasa, amenajată practic, în stil clasic, cu accente orientale
Spațiul de depozitare
În cazul în care ai suficiente dulapuri pe perete, insula poate fi mai mică și axată pe un design simplu și adaptat funtiei de bază a acesteia. Dacă totuși ai nevoie de mai mult spațiu de depozitare, poți încorpora în insula de bucătărie diverse soluții de depozitare – sertare, agățători, rafturi.
Bucătărie cu insulă cu loc pentru luat masa
Dimensiunile unei insule de bucătărie
Atunci când alegi dimensiunea insulei de bucătărie, îți recomandăm să ai ca punct de plecare lățimea de 60cm, cea mai des întâlnite dimensiune pentru blaturile de bucătărie. O dată stabilit punctul de plecare în ceea ce privește dimensiunea dar ai stabilit și funcția pe care o va îndeplini insula de bucătărie, nu trebuie decât să pui în practică planul.
Dacă îți dorești ca insula de bucătărie să fie un spațiu multifuncțional, de la prepararea mâncării până la servirea mesei, dar și cu depozitare dedesupt, atunci alege o lungime suficientă dar cât îți permite spațiul. Pentru a încorpora și o chiuvetă, trebuie să ții cont de dimensiunile acesteia și să adaugi spațiu necesar pregătirii mesei, dar și spațiu în fața și spatele chiuvetei. Dacă optezi pentru plită și cuptor încorporate în insulă, atunci dimensiunile pot ajunge la cel puțin 1 x 2 metri, astfel încât să ai suficient spațiu pentru toate funcționalitățile.
Bucătărie cu insulă pentru gătit, cu loc pentru servit masa și spațiu de depozitare încorporat
Nu uita că ai nevoie de spațiu ca să poți să circuli pe langă insula de bucătărie, așa că ia în calcul un culoar de 80-100 cm.
Înălțimea insulei – un aspect foarte important. Dacă alegi ca insula să aibă ca funcționalitatea pregătirea mesei, atunci poate fi la fel de înaltă ca și restul blaturilor din bucătărie. Totuși, dacă insula are ca utilizare servirea mesei, alege o înălțime standard de 70-80 cm. Pentru o insulă de bucătărie multifuncțională (pregătirea mesei și servirea mesei) ai 2 opțiuni – ori alegi un blat în trepte, ori optezi pentru scaune înalte, de bar.