Categories
Design Idei Noutati

Amenajări exterioare – culori, fațade și decorațiuni pentru exteriorul casei

Fațada casei este cartea de vizită a locuinței. Până la urmă, aceasta este prima care este observată și care spune ceva despre personalitatea casei. Iar dacă îți dorești ca timpul și factorii externi să nu afecteze aspectul fațadei casei tale, trebuie să acorzi o atenție deosebită alegerii materialelor. În rândurile care urmează ti-am pregătit câteva informații și sfaturi referitoare la alegerea finisajelor pentru exteriorul casei, cum să alegi materialele și culorile potrivite, dar și câteva imagini care să te inspire în alegerile tale.

Materiale pentru fațade

Fiecare tip de material utilizat pentru fațada casei are propriile caracteristici atât în privința aspectului cât și a rezistenței în timp și la factorii externi. Rolul fațadei casei nu este doar unul estetic, ci contribuie și la protejarea casei de condițiile de vreme, acționând ca un stat suplimentar izolator.

Fațada din cărămidă este o alegere des întâlnită, mai ales că acest tip de material este durabil, izolează foarte bine și este rezistent la variațiile de temperatură. Casele cu fațada exterioară din cărămidă au o notă elegantă și tradițională.

Fațada din lemn oferă casei un aspect natural. Lemnul este un material versatil, însă sensibil când vine vorba de factorii externi, climat uscat sau dăunători externi. Fațadele din lemn au nevoie de un tratament special care trebuie aplicat periodic pentru a rezista trecerii timpului.

Fațada din piatră naturală, cum ar fi granitul sau marmura oferă casei un aer aparte. Piatra naturală este unul dintre cele mai rezistente materiale, fiind și foarte versatil.

Fațadele zugrăvite cu vopsea lavabilă sunt frecvent întâlnite, însă trebuie să ții cont de faptul că vopseaua are rezistență scăzută în timp, mai ales dacă este expusă condițiilor meteo extreme. Însă, vopseaua îți oferă o varietate de opțiuni când vine vorba de culori.

Culori pentru fațade

Poate că locuința ta este așezată într-o zonă superbă, cu un peisaj spectaculos, însă trebuie să știi că primul lucru care va fi remarcat este paleta cromatică. Culorile îți influențează percepția, te captivează, așa că dacă alegi culorile potrivite pentru exteriorul casei cu siguranță vei influența într-un mod pozitiv percepția trecătorilor. Totuși, nu uita să ții cont și de tematica zonei în care se află casa ta pentru a nu contrasta. De asemenea, un alt reper în alegerea culorii este ușurința cu care se întreține și se păstrează – spre exemplu, dacă locuiești într-o zonă poluată, nu ar trebui să alegi culori deschise pentru fațadă.

Cele mai frecvente scheme de culori sunt cele care implică două nuanțe, iar casele vopsite în nuanțe ale aceleiași culori oferă o notă de simplitate și elegantă construcției. Cele mai des întâlnite culori pentru fațadele caselor sunt albul, griul, verdele, caramiziul albastrul și galbenul.

Decorațiuni pentru exterior

Poți decora exteriorul casei pentru a crea o ambianță plăcută și plină de farmec. Spre exemplu, poți să creezi o zonă de luat masa vara, afară, cu o masă și scaune de lemn. Decorează această zona cu trandafiri cățărători și plante verzi. O altă sugestie este să amenajezi un loc de relaxare cu fotolii și șezlonguri, loc pentru grătar sau foișor.

Florile înfrumusețează aspectul exterior așa că dacă spațiul nu îți permite să ai o grădină cu flori, optează pentru florile cățărătoare sau ghivece suspendate.

 

Sperăm că sugetiile noastre te vor inspira în alegerile pe care le faci și nu uita că exteriorul casei tale reflectă personalitatea întregii case.

Sursa poze: Pinterest