Zona de dining este acea zonă în care toată familia se strânge la masă. Dinign-ul poate fi o anexă a bucătăriei sau o prelungire a living-ului, gândită în așa fel încât să fie mai facilă servirea mesei. Zona de dining primește o atenție deosebită în amenajările interioare, mai ales pentru că este spațiul în care toată familia se reunește la sfârșitul zilei. Dacă îți dorești un astfel de spațiu, te asigurăm că amenajarea nu este deloc costisitoare. Trebuie doar să ții cont de câteva reguli astfel încât zona de dining să respecte design-ul întregii case. În rândurile care urmează ti-am pregătit câteva sfaturi și idei pentru a face cea mai bună alegere în ceea ce privește zona de dining.
Amenajarea zonei de dining
Un spațiu dedicat mesei nu trebuie tratat cu indiferență. Pentru a conferi un aspect confortabil și plăcut vizual, trebuie să fim atenți la câteva reguli de stil care țin de culori, iluminare și detalii astfel încât zona de dining să fie în armonie cu restul casei.
Prima și cea mai importantă regulă în amenajarea zonei de dining este minimalismul. Nu trebuie să alegem mobilier masiv, scaune cu design impunător, mese în culori diverse, fețe de masă cu modele florale sau covoare sofistiate. Trebuie luat în considerare faptul că zona de dining este un spațiu destul de folosit, ceea ce înseamnă că ai nevoie de un mobilier rezistent, în linii simple și culori neutre și suficient spațiu de tranzit în jurul acesuia pentru a te putea deplasa cu ușurință.
Stilul de amenajare
Zona de dining trebuie să se potrivească cu stilului general ales pentru amenajarea casei. Spre exemplu, dacă ai ales un decor minimalist pentru casa ta, dining-ul ar trebui să fie amenjat în același stil pentru a menține echilibrul și armonia. Trebuie acordată o atenție deosebită pordoselii, covoarelor, pereților și mobiliei.
Alege culorile potrivite
După ce ai ales stilul de amenajare, urmează să alegi culorile pentru zona de dining care se vor regăsi în mobilă, pereți, draperii. Poți alege scheme de culori complementare sau culori monocrome. Recomandarea noastră este să nu optăm pentru culori puternic contrastante pentru că zona de dining ar trebui să reprezinte armonie și relaxare.
Dacă amenajarea îți permite, alege culori complementare pentru a crea un design contrastant și vibrant. Combinațiile sunt simple: roșu cu galben, albastru cu oranje, galben cu violet. Pentru a adânci vizual spațiul, optează pentru mai multe nuanțe ale celor două culori alese.
Pentru un decor monocrom poți opta pentru o singură culoare pentru integul spațiu. Totuși, pentru a evita banalitatea, poți să optezi pentru alternarea nuanțelor – spre exemplu, alege un verde deschis pentru pereți, unul mai închis pentru mobilă și un verde foarte închis pentru covor. Există și opțiunea de a alege culori neutre sau pastelate pentru a crea un aer relaxant.
Iluminatul zonei de dining
Dacă spațiul și zonificarea casei îți permit, amplasează zona de dining în apropierea luminii naturale, lângă ferestre sau lângă ușile care se deschid către curte. Lumina naturală te ajută să pui în valoarea fiecare detaliu al zonei de dining dar și să faci la economie la curent.
Dacă nu ai opțiunea de lumină naturală, va trebui să creezi lumină cu ajutorul corpurilor de iluminat. Opțiunea cea mai bună este amplasarea unei lustre sau a unui corp de iluminat chiar deasupra mesei – pe lângă aerul elegant, va separa dining-ul de restul camerei și o va face să pară o încăpere separată.
Mobilierul
În orice zonă de dining, indiferent de stiulul de amenajare, vei regăsi câteva elemente de mobilier de bază:
• Masa de dining – aceasta trebuie să fie proporțională cu spațiul pe care îl ai la dispizitie. Dacă nu te bucuri de un spațiu generos, alege o masă extensibilă. De asemenea, modelele înguste sunt ideale pentru că oferă locuri suficiente pentru musafiri și favorizează conversațiile.
• Scaunele de dining – acestea trebuie alese în funcție de înălțimea mesei dar și de gradul de confort oferit. Dacă ai scaune din același set și vrei să le dai un suflu nou, accesorizează-le cu perne de șezut.
Detaliile fac diferența
După cum am văzut, zona de dining nu implică mult mobilier, ceea ce înseamnă că te vei baza foarte mult pe accesorii și detalii pentru a crea decorul dorit: lumânări, vază cu flori, veselă, față de masă.
Așadar, pentru a amenaja zona de dining trebuie să ții cont de câteva reguli astfel încât zona de dining să fie în armonie cu restul casei. Alege stilul de amenajare potrivit, culorile, modalitatea de iluminare și mobilierul. Nu uita de accesorii și detalii, ele fac diferența!
Sursă poze: Pinterest