Categories
Design Idei

Amenajarea camerei copilului – sfaturi practice

Camera copilului este un univers aparte, locul unde își lasă imaginația să se dezlănțuie și își construiește propria lume sau, pur și simplu, doarme. Și nu e de mirare că amenajarea unui astfel de spațiu este o adevărată provocare. Camera trebuie să îi pună la dispoziție copilului spațiul unde să se simtă cel mai bine, însă nu trebuie să uiți de elementele care fac încăperea un loc sigur și cu posibilitatea de transformare atunci când copilul va crește și va avea alte nevoie. De aceea ți-am pregătit câteva sfaturi practice care te vor ajută să amenajezi camera copilului cât mai funcțional, dar să păstrezi și atmosfera potrivită unui astfel de spațiu.

 

Confort și funcționalitate

Atunci când amenajezi camera copilului trebuie să ții cont atât de confort, cât și e funcționalitate. Patul este piesă de mobilier de baza în camera copilului, acesta trebuie să fie rezistent, cu cadru din metal sau lemn masiv și o saltea confortabilă și rezistentă. Poți alege paturi supraetajate dacă în cameră vor stă 2-3 copii, paturi cu spațîi de depozitare sau pat supradimensionat cu birou încorporat pentru economisirea spațiului.

Biroul din camera copilului este și el o parte importantă din întreg decorul și trebuie să acorzi o atenție sporită alegerii lui. Biroul trebuie să se potrivească stilului camerei, dar, în același timp, să fie suficient de spațios. Recomandăm să alegi un birou cu sertare sau cu spațîi de depozitare pentru că cel mic să-și poată organiza culorile, caietele, cărțile de colorat sau lucrurile utilie pentru școală (dacă este un copil care deja merge la școală). În completarea biroului vine și scaunul, care trebuie să fie unul comod și care să îi asigure postura corectă atunci când scrie sau desenează.

Camera celui mic poate fi un adevărat haos, însă poți să-l ajuți să îl organizeze. Optează pentru piese de depozitare la care copilul poate avea acces foarte ușor – cutii și coșuri colorate, comode cu sertare, rafturi, etajere, dulapuri cu sertare.

Joacă-te cu imprimeurile și culorile

Camera copilului trebuie să fie un spațiu vesel, plin de culoare, o camera care îți inspiră bucurie. Culorile pe care ar trebui să le alegi pentru camera copilului sunt galben deschis, albastru, verde deschis sau o nuanță deschisă de mov. Pentru a spori creativitatea și imaginația copilului, poți vopsi un perete negru cu vopea pentru table de scris. Iar pentru o atmosferă veselă în camera celui mic, alege draperii și perne decorative cu imprimeuri diverse. Alege o schemă de culoare și dă frâu liber imaginației.

Lumina – un factor important

Ideal ar fi că dormitorul copilului să fie inundat de lumină naturală, această ajutând la reglarea nivelului de energie și al programului de somn. Totuși, avem nevoie și de lumina artificială – o lustră care să lumineze toată camera atunci când se joacă și o lampă sau veioză lângă pat sau pe birou sunt suficiente.

Indiferent de tematică încăperii sau de culorile alese, cele mai importante aspecte în amenajarea camerei copilului sunt siguranță și confortul copilului.

Surse poze: Pinterest