Categories
Design Idei

Stilul shaby chic în amenajări interioare

Sitlul shaby chic a apărut pentru prima dată în Marea Britanie și a început să fie foarte popular pentru că nu ai nevoie de un buget mare, ci doar de multă creativitate. Caracteristicile principale ale stilului shaby chic sunt mobilierul vechi recondiționat, culorile pastelate (roz, verde, albastru), motive florale, texturi din lemn și decorațiuni în stil eclectic, dar și vintage.

Alege culori pastel

În stilul shaby chic interiorul este luminos, pereții fiind vopsiți într-o culoare neutră, cum ar fi alb sau gri, însă pentru un mediu cald și primitor, se folosește adesea acoperirea pereților cu tapet în culori simple. Foarte des întâlnite sunt culorile pastel, cum ar fi roz, lila, verde, albastru, turcoaz, aducând o notă rustică decorului. Albastrul și turcoazul sunt potrivite pentru bucătărie, rozul pentru baie, în timp ce verdele este adesea ales pentru dormitoare. Toate aceste culori pot fi cu ușurință asortate cu draperii și tapițerii cu motive florale.

Mobilier și texturi

Shaby chic este un stil în care experiementezi mult, astfel că nu ai nevoie de mobilier nou pentru a crea atmosfera dorită, ci doar de creativitate din plin. Piesele vechi de mobilier pe care le ai deja în casă pot fi vopsite și decorate astfel încât să le redai aspectul dorit.

 

Mobilierul este recondiționat și vopsit adesea în alb sau bej, cu vopsea scorojită pe alocuri pentru a reda aspectul vechi și vintage. Piesele de mobilier sculptate sunt și cele prezente în acest stil (candelabre din fier forjat, vitrine cu picioare sau oglinzi cu rame impunătoare).

Lemnul este vedetă în stilul shaby chic (mobilă, ceasuri de perete), urmat de materiale naturale cum ar fi bumbac, pânză sau dantelă alese pentru draperii, perne decorative, lenjerii de pat, fețe de masă, perdele. Materialele naturale sunt însoțite de motive florale (trandafiri, flori de grădina) sau cu tentă botanică. Poți alege elemente decorative într-o culoare aprinsă ca să creezi contraste cu tonurile neutre din încăpere.

 

Accesorii și ornamente

Pe lângă culori, texturi și mobilier, ai nevoie de un set de accesorii care să completeze decorul ales: obiecte artizanale, candelabre cu cristale, tablouri vechi și vaze, coșulețe, rame cu fotografii, oglinzi cu rame sculptate, perne decorative sau veioze cu abajur. Pentru un aer elegant și contemporan al spațiului, poți combina elemente vintage și cele noi.

Sugestii de amenajare

Dormitor

 • Pat din fier forjat vopsit într-o culoare pastel, completat de o lenjerie bleu
 • Un fotoliu în dreptul ferestrei pe care să aranjezi câteva perne decorative cu motive florale
 • Noptiere recondiționate cu vopseaua sărită pe alocuri pentru a completă aspectul vintage

Living

 • Canapea cu imprimeu floral
 •      Masă de cafea pe care să așezi o vaza cu flori și o tavă cu cești de cafea
 • Comodă pentru televizor într-o nuanță pastel sau alb, cu vopsea scorojită pe alocuri

Bucătărie

 • Candelabrul masiv este alegerea ideală pentru a da încăperii un aer vintage
 • Fața de masă brodată va scoate în evidență zona de dining
 • Scane cu huse din bumbac cu motive botanice sau perne decorative pentru a da un aer chic bucătăriei

Baie

 • Covorasele pufoase sunt nelipsite într-o baie shaby chic, atât pentru confort cât și pentru aerul vesel și jucăuș pe care îl oferă încăperii
 • Alege o oglindă cu o ramă masivă, coșuri de răchită în care să pui accesoriile, machiajele și produsele de îngrijire, cuiere cu aspect vintage

 

O amenajare în stil shaby chic este foate ușor de personalizat și nu este deloc restrictivă. Tot ce trebuie să faci este să dai frâu liber inspirației și să ai încredere în gusturile tale. Cu puțină creativitate și timp liber poți să îți decorezi cas fără a cheltui mulți bani.

 

Sursa imagini: Pinterest