Categories
Design Idei Noutati

Tendințe: amenajare în stil montan

Stilul montan se regăsește în special în amenajarea caselor de vacanță sau a cabanelor din zonele montane. Acest stil de amenajare se caracterizează prin câteva elemente specifice, cum ar fi lemnul, piatra naturală, textilele naturale (țesături din in, bumbac sau lână). Mai precis, stilul montan este caracterizat de elemente cu aspect masiv, susținute de o paletă cromatică formată din nuanțe neutre calde și nuanțe lemnoase închise.

Mobilier și materiale
În amenajarea unui spațiu în stil montan recomandăm mobilier dechis la culoare, iar albul este alegerea ideală pentru că poate fi foarte ușor combinat cu alte texturi. Pentru a completa decorul, alege rafturi de lemn montate pe perete și o comodă din lemn masiv, iar dacă spațiul îți permite, poți monta grinzi din lemn masiv în diferite zone din casă pe care, ulterior, poți fixa diverse decorațiuni. Pe lângă lemnul masiv ca material central în acest tip de amenajare, alege să susții masivitatea lemnului cu alte materiale naturale, cum ar fi piatra, pielea, blana.

Culori
Schema cromatică în stilul montan se construiește în jurul nuanțelor naturale calde, inspirate din elementele naturale (piatră, lemn, elemente vegetale). Cele mai potrivite culori în amenajarea locuinței în stil montan sunt bej, maro, verde închis, cărămiziu. Pentru un strop de culoare, nuanțele neutre amintite se pot combina cu tonuri de roșu, galben sau albastru marin pentru un efect stilistic surprinzător.

Podele, pereți, tavan
În stilul montan, pereții, tavanul și podelele prezintă câteva particularități stilistice de care trebuie ținut cont astfel încât rezultatul să fie cel dorit. Pentru podele, lemnul masiv nefinisat este cea mai bună variantă, iar peste pardoseală poți așeza un covor din lână, lucrat manual. În cazul pereților, stilul montan are la bază nuanțe neutre, cum ar fi alb-crem, alb-unt, albastru prăfuit. În ceea ce privește tavanul, acesta trebuie să conțină elemente structurale specifice stilului montan, cum ar fi grinzile din lemn care pot fi vopsite în nuanțe naturale.

Decorațiuni
Elementele decorative sunt extrem de importante în amenajarea unui spațiu în stil montan. Elementele naturale, cum ar fi conuri de brad, ghirlande din felii de portocale uscate, coșuri de lemn cu fructe uscate, corpuri de iluminat cu abajur din paie sau lemn, rame foto din lemn nefinisat, sunt alegeri ideale pentru decorarea living-ului, spre exemplu. Elementele textile, cum ar fi covoarele lucrate manual, blănurile pe pardoseala din lemn masiv sau pe pereți, rogojine, pernele decorative ori draperiile din materiale naturale (pânză, lână, bumbac) completează spațiul amenajat în stil montan.

Stilul montan se poate caracteriza, fără dar și poate, prin căldură și simplitate. Chiar dacă în forma să pura el nu mai este întâlnit decât în casele de vacanțe sau în cabane, acest stil de amenajare oferă un aer aparte oricărei încăperi.

Sursa poze: Pinterest