Hyggie și stilul nordic la tine acasă

Am tot auzit de-a lungul timpului despre stilul nordic în amenajările interioare și despre faptul că este în tendințe. Însă ce trebuie să știi în primul rând este că stilul scandinav nu este doar despre pereți albi și mult lemn. Este despre funcționalitate, multă lumină, confort, căldură și intimitate. În rândurile care urmează vă vom prezența câteva tips & tricks pentru amenajarea locuinței în stil nordic, scandinav sau cum o numesc acum majoritatea designerilor, hyggie.

Culori

Paleta cromatică caracteristică stilului nordic are în centrul atenției albul, care este omniprezent, completat de nuanțe deshise (tonuri de bej, galben pai, gri deschis), pasteluri (verde, turcoaz sau vișiniu) și accente de negru.

Cea mai întâlnită abordare cromatică în acest stil de amenajare are ca bază albul, fiind completat de accente cromatice de albastru sau roșu sub diverse forme – accesoriile, o piesă de mobilier sau tapet decorativ aplicat pe un perete. Însă trebuie să reții faptul că o culoare de accent trebuie folosită cu moderație pentru a rămâne în stilul nordic caracteristic. Așadar, poți îndrăzni să alegi o canapea turcoaz, păstrând însă restul camerei in culori neutre.

Texturi și materiale

Materialele de origine naturală, cum ar fi lemnul, fierul forjat sau piatra decorativă sunt elemente cheie în amenajarea unui spațiu cu specific scandinav. Alege un lemn nefinisat, care va da un aspect industrial camerei și adaugă textile naturale, cum ar fi bumbac, lână, blană sau in pentru un plus de eclectism (cuverturi, fețe de pernă, covoare, perdele și draperii). Bineînțeles, sunt prezente și materiale rafinate, cum ar fi pielea, porțelanul sau catifeaua.

Un alt element extrem de important care predomină în casele de inspirație nordică sunt plantele de apartament, care sunt prezente peste tot prin casă – pe comodă, podea sau masa.

Lumina

În casele de inspirație scandinavă, lumina naturală este văzută ca element de intimitate și trebuie să inunde camera. Ferestrele sunt mari și decorate cu perdele simple, diafane din materiale naturale. Lustrele nu sunt atât de importante, ci se pune accent pe veiozele și lămpile prezente în diferite colțuri ale camerei. Pentru a crea acea atmosfera hyggie, pune în diferite colțuri ale camerei sau pe pervazul geamului lumânări pe care să le aprinzi seara.

Podelele

Covoarele nu sunt deloc populare în casele de inspirație scandinavă. Interiorul are pardoseală de lemn natural, deschis la culoarea, excepție făcând băile. Totuși, dacă vrei să folosești covoare, alege unul mic pe care să îl poziționezi în centrul camerei.

Accesorii și piesele de mobilier.

„Less is more” – aceasta este folozofia stilului scandinav. Atât accesoriile cât și piesele de mobilier sunt reduse ca număr pentru a nu aglomera spațiul. Elementele de mobilier populare acestui stil sunt scaunele înalte, masa rotundă și canapelele anilor 60. Poți sublinia punctele cheie din încăpere cu ilustrații și mesaje înrămate, perne decorative sau canapea colorată.

O cameră sau casă în stil nordic poate fi amenajată forțe ușor și cu puțină bătaie de cap dacă iei în considerare câteva principii – cromatică, poziționarea mobilierului și accesoriile. Spațiul aerisit și texturile naturale vor aduce o notă hyggie căminului tău.


Sursa pozelor: Pinterest