Categories
Idei Noutati

Ghid pentru amenajarea dressing-ului

O casă primitoare și armonioasă are la bază organizarea eficientă. Atunci când vorbim despre organizarea obiectelor din casă, trebuie să luăm în calcul și piesele vestimentare deoarece, chiar dacă nu îți dai seama pe moment, acestea pot ocupa mai mult spațiu decât ți-ai fi închipuit. Așadar, cel mai indicat lucru este să organizezi toate piesele vestimentare, încălțămintea, accesoriile, gențile și alte articole de îmbrăcăminte într-un spațiu atent gândit și special amenajat. Astăzi vorbim despre dressing, acel spațiu special conceput pentru depozitarea articolelor vestimentare.

Fie că vorbim despre o încăpere separată, o zonă din dormitor sau din alt colț al casei, dressing-ul te ajută să economisești timp în fiecare zi și să ai acces la orice piesă vestimentară îți dorești, fără să fie nevoie să scoți jumătate de lucruri din dulap. Totuși, pentru un dressing bine organizat, trebuie să ai în vedere câteva aspecte: spațiul și locul pe care îl ai la dispoziție, modul de organizare al hainelor, piesele de mobilier și iluminatul. Așadar, ți-am pregătit o serie de sfaturi și idei pentru o organizare eficientă a dressing-ului, indiferent de dimensiunea acestuia.

Dressing amenajat în hol – proiect de amenajare apartament 4 camere București

Organizarea și amenajarea dressing-ului în funcție de dimensiune

Cu siguranță fiecare dintre noi își dorește un dressing mare, spațios, cu multe spații de depozitare și organizare, însă acest tip de dressing este potrivit și posibil doar într-o casă sau într-un apartament foarte mare. Dimensiunile unui dressing trebuie să fie adaptate la dimensiunile locuinței: totuși, nu privi acest lucru ca pe un impediment – vei fi surprins cât de eficient poate fi un dressing de dimensiuni medii sau mici.

Un dressing mare este, mai exact, o cameră separată, special organizată pentru depozitarea articolelor vestimentare, a pantofilor, genților și accesoriilor. Un dressing de dimensiuni mari poate fi amenajat exact așa cum îți dorești. Practic, decorezi și amenajezi o nouă cameră din locuința ta. Totuși, îți recomandăm să te orientezi către același stil de amenajare pentru care ai optat și în restul locuinței. Un dressing de dimensiuni mari îți oferă posibilitatea să-i dai un aer personal și să creezi o atmosferă specială cu ajutorul obiectelor decorative și a mobilierului: măsuță de cafea, fotolii ori o canapea, flori, lămpi.

Dressing walk-in amenajat într-o încăpere separată – proiect de amenajare vilă București

Un dressing mic este, de regulă, o zonă dintr-o anumită încăpere, cum ar fi dormitorul, holul sau chiar balconul. Cele mai clasice dressing-uri mici sunt amenajate cu dulapuri înalte până în plafon, cu uși decorate cu oglinzi. Îți recomandăm să ții cont de dimensiunile încăperii unde vei poziționa un asemenea dulap și, de asemenea, de compartimentarea dulapului. Un dressing mic eficient trebuie să fie cât mai bine compartimentat pentru a oferi maximum de depozitare și funcționalitate.

Dressing amenajat în hol cu dulapuri cu uși glisante și decorate cu oglinzi bronze – proiect de amenajare apartament București

Amenajarea dressing-ului în funcție de tipul acestuia

Dressing într-o cameră separată – despre acest tip de dressing am vorbit deja în rândurile anterioare, fiind posibilă amenajarea doar într-o casă sau într-un apartament mare. Avantajul acestui tip de dressing este că poți să creezi atmosferă prin integrarea pieselor de mobilier și a decorațiunilor.

Dressing mare amenajat într-o cameră separată, decorat cu birou, măsuță de machiaj și zonă de socializare – proiect de amenajare vilă București

Dressing în dormitor – una dintre încăperile cele mai folosite pentru amenajarea unui dressing de mici dimensiuni, dormitorul poate rezolva problema organizării articolelor vestimentare – optează pentru un dulap înalt până în plafon, amplasat pe toată suprafața unui perete. Pentru a mări vizual spațiul, poți decora ușile dulapului cu oglinzi.

Dressing amenajat la intrarea în dormitor, cu dulapuri de o parte și de alta a culoarului de trecere – proiect de amenajare vilă București

Dressing amenajat în dormitor, de o parte și de alta a patului, cu dulapuri suspendate – proiect de amenajare apartament 3 camere București

Dressing amenajat în dormitor, cu dulap până în plafon și uși glisante decorate cu oglinzi – proiect de amenajare vilă București

Dressing în hol – dacă locuiești într-un apartament în care dormitorul nu este generos ca spațiu și nu-ți permite să amplasezi un dulap de mari dimensiuni, îți recomandăm să privești holul dintr-o altă perspectivă: poți pune în valoare unul dintre pereții holului prin amplasarea unui dulap înalt până în plafon, cu uși glisante și oglinzi mari.

Dressing amenajat în hol, cu dulapuri fără oglinzi – proiect de amenajare apartament București

Dressing la mansardă – indiferent că ai dormitorul la mansardă sau folosești spațiul și pentru o bibliotecă, dressing-ul la mansardă este soluția ideală pentru a crea un loc relaxant și primitor, dar și funcțional. Optează pentru dulapuri, rafuri deschise ori etajere, orice variantă care se integrează cel mai bine în spațiul pe care îl ai.

Sfaturi pentru organizarea dressing-ului

 Indiferent de zona, încăperea sau spațiul de care dispui pentru dressing, este bine să ții cont de câteva sfaturi înainte de a începe amenajarea:

–           Măsoară spațiul de mai multe ori – trebuie să știi cu exactitate dimensiunile spațiului unde vei amplasa dressing-ul pentru a nu avea surpriza neplăcută că nu se va potrivi ori că va ocupa prea mult spațiu;

–           Desenează o schiță cu dressing-ul pe care ți-l dorești și gândește compartimentarea, amplasarea și design-ul;

–           Asigură-te că dressing-ul se integrează în decorul casei, atât din punct de vedere al design-ului și al stilului de amenajare, cât și al dimensiunii.

 

Sfaturi pentru organizarea hainelor în dressing

–           Așază într-o zonă vizibilă hainele pe care le porți în mod frecvent;

–           Organizează hainele în funcție de sezon ori, dacă spațiul îți permite, în funcție de culori și texturi;

–           Dacă dressing-ul este unul comun pentru toți membrii familiei, delimitează foarte bine fiecare zonă;

–           Alege diversitatea: umerașe, organizatoare pentru pantofi, organizatoare pentru sertare, rafuri etc.;

–           Depozitează șosetele și lenjeria intimă în sertare ori săculeți din bumbac;

–           Organizează pantofii și accesoriile separat de articolele de îmbrăcăminte.

Ține cont de sfaturile noastre, ia în considerare toate aspectele necesare și cu siguranță vei reuși să amenajezi un dressing funcțional care va fi ajutorul tău în economisirea spațiului și a timpului, dar și un aliat în menținerea ordinii.

Curios cum lucrează echipa iDecorate? Găsești toate informațiile aici. Iar dacă ai nevoie de ajutor în amenajarea locuinței tale, suntem aici 🙂 scrie-ne.

 

Sursa poze: iDecorate