Categories
Design Idei Noutati

Tendințe: accente metalice în amenajările interioare

În amenajările interioare accentele metalice integrate în decorul unei încăperi vor transforma complet aspectul camerei și îi vor oferi o notă glam și luxoasă. Secretul? Să mixezi corect materialele, iar paleta de accente metalice se va armoniza în orice stil de amenajare. Spre exemplu, în amenajările moderne, accentele metalice lucioase pot crea o încăpere luxoasă, în timp ce în interioarele industriale, accentele metalice mate, șlefuite sunt cele care dau o notă aparte amenajării.

Accente metalice în proiectul de amenajare a unui apartamente de 4 camere din București

 

Care sunt nuanțele metalice?

Nuanțele metalice oferă un plus de luminozitate unei încăperi întunecate și o notă sofisticată și plină de personalitate oricărei amenajări. Nuanțele metalice sunt variate și au finisaje diferite – bronz, auriu, argintiu (nuanță mată), inox (nuanță lucioasă), aluminiu, oțel, crom, cupru, arămiu, fier, nichel. Însă, orice suprafață lucioasă poate avea reflexii metalice dacă luminozitatea materialului variază cu unghiul de suprafață față de sursa de lumină. Astfel, pe lângă clasicele nuanțe metalice, poți adăuga în decorul casei și alte nuanțe metalice, cum ar fi verde metalic, albastru metalic, portocaliu metalic. Pentru a contura o ambianță modernă, poți folosi câteva detalii metalice în nuanțe reci (argintiu, oțel, nichel). În schimb, nuanțele metalice calde (roz metalic sau auriu) conturează o încăpere rafinată și primitoare.

Accente metalice aurii în proiectul de amenajare a unei vile din Galați

 

Accente metalice argintii în proiectul de amenajare a unei vile din București

 

Combină nuanțele metalice

Dacă în trecut regulile design-ului interior nu-ți permiteau să combini mai multe nuanțe metalice într-o singură încăpere, acum poți alătură mai multe nuanțe metalice în același spațiu, respectând, totuși, o regulă importantă: nu combina mai multe nuanțe metalice în proporții egale, ci alege o singură nuanță metalică dominantă și maxim două nuanțe metalice de accent pentru a păstra echilibrul vizual în încăpere. Atunci când combini nuanțele metalice alege nuanțele astfel încât să se evidențieze reciproc, balansând dominantele calde cu accentele reci și invers.

Combinație de accente metalice în nuanțe aurii (peretele și ramele oglinzilor) cu accente metalice în nuanțe argintii (picioarele mesei)

 

Echilibru

Cel mai bine este să alegi o nuanță metalică dominantă pe care să o susții cu alte două sau maxim trei nuanțe metalice de accent, amplasându-le echilibrat în toată încăperea. Ca un exemplu, încorporează nuanțele metalice în partea de jos a camerei (la nivelul podelei sau a canapelei), mai sus, pe perete (în ramele tablourilor sau a oginzilor, spre exemplu) și aproape de tavan (în corpurile de iluminat).

Bucătărie amenajată cu accente metalice aurii – mânerele dulapurilor și picioarele scaunelor

 

Accente metalice aurii încorporate în partea de jos a camerei (la nivelul picioarelor scaunelor), pe perete (în ramele suportului oglinzii) și aproape de tavan (în corpurile de iluminat)

 

Nuanțe metalice și texturi delicate

Pentru a îmblânzi strălucirea nuanțelor metalice dar fără a le diminua farmecul, poți alege să le combini cu texturi naturale, cum ar fi lâna sau catifeaua. Lemnul complimentează foarte frumos nuanțele metalice specifice stilului industrial.

Nuanțe metalice aurii combinate cu catifeaua

 

Less is more este regula care dictează alegerea nuanțelor metalice. Așadar, respectă această regulă, combină nuanțe metalice care să se evidențieze reciproc și creează un echilibru îmblânzind nuanțele megtalice cu texturi delicate și naturale; păstrează anumite proporții și vei transforma decorul casei într-unul elegant și armonios.

 

Sursa poze: iDecorate