Categories
Design Idei

Tendințe: terrazzo – ce este și cum îl folosim

Terrazzo, un material compozit cu multă istorie în spate, a revenit în trend. Popular în special în Europa, Nordul Africii și America, terrazzo dă personalitate spațiului, iar varietatea de culori și texturi oferă posibilitatea de a-l situa ca element central în mai multe zone din casă, nu doar pe podea. Așadar, dacă ai planuri de redecorat, terrazzo va scoate din anonimat orice încăpere și îi va oferi durabilitate și un aspect sofisticat – poți amenaja baia, bucătăria, holul sau poți decora o sufragerie nonconformistă folosind terrazzo. Ți-am pregătit un articol special dedicat acestui material inedit.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ce este terrazzo?
Terrazzo este un material compozit care se obține prin procesare la rece și turnat pe loc. Astfel, terrazzo este un amestec de ciment, marmură, sticlă și alte elemente (cum ar fi scoici de mare sau alamă) cărora li se adaugă şi pigmenţi anorganici, oferindu-i astfel versatilitate cromatică. Astfel, aceste plăci de ciment realizate manual, dezvoltă un aspect ușor nefinisat care oferă un plus de personalitate materialului; odată cu trecerea timpului, plăcile terrazzo vor rămâne la fel de spactaculoase tocmai pentru că modelul și culorile nu suferă modificări datorită faptului că stratul de pigment din compoziția plăcilor este foarte gros.

Utilizarea plăcilor terrazzo
Plăcile terrazzo sunt utilizate pentru placarea pereților (atât interior cât și exterior), pardoselilor, dar și pentru blaturile de baie sau bucătărie. Frumusețea, durabilitatea și versatilitatea oferă posibilitatea de a folosi terrazzo într-o multitudine de spații, atât în zonele publice, cât și în interiorul locuințelor.

Montajul plăcilor terrazzo
Înainte de montaj, plăcile terrazzo sunt scufundate în apă timp de câteva minute, iar după uscare pot fi montate cu un adeziv păstos într-un strat generos, aplicat atât pe plăci, cât şi în zona în care acestea vor fi inserate. După montarea plăcii, aceasta trebuie apăsată cu mâna. Procesul continuă până când toată suprafața dorită este acoperită cu plăcile terrazzo. Este foarte important ca adezivul să acopere în întregime placa și nicio bucată să nu rămână fară adeziv pentru a evita fisurarea în timp. Plăcile terrazzo trebuie să se usuce complet înainte de a păși pe suprafața unde au fost montate. Procesul de uscare durează aproximativ 48 de ore.

 

Întreținerea plăcilor terrazzo
Plăcile terrazzo trebuie întreținute în mod corespunzător dacă îți dorești ca acestea să își păstreze frumusețea nealterată. Recomandăm utilizarea unor soluții blânde de curățat care sa nu conțină înălbitori, acizi sau alte substanțe care pot ataca suprafață plăcilor.

Sursa poze: Pinterst