Cu siguranță blatul de lucru din bucătărie este cel mai utilizat obiect din această zonă – îndură umiditate, șocuri, vase reci și fierbinți. Pentru a fi rezistent la zgârieturi, căldură, pete dar și ușor de întreținut și să se potrivească cu decorul bucătăriei, blatul de lucru trebuie ales cu grijă pentru că materialul acestuia va determina durabilitatea și calitatea.
Alegerea blatului de lucru din bucătărie ți se pare acum un proces complicat? Te ajutăm noi să iei cea mai bună decizie.
Aspect vs funcționalitate
Înainte de a începe căutările, trebuie să știi în ce categorie te situezi. Gătești mult și știi că vei petrece timp în bucătărie încercând diverse rețete? Atunci trebuie să pui pe primul loc rezistența blatului de lucru. Dacă, dimpotrivă, bucătăria este locul unde doar îți bei cafeaua dimineața și eventual încălzești mâncarea, atunci te poți axa în special pe partea estetică a blatului de de lucru și nu atât de mult pe durabilitate.
Tipuri de materiale
Blat de lucru din marmură – este un material ideal pentru toate activitățile din bucătărie, însă trebuie să ții cont de faptul că pe cât este de estetic pe atât de pretențios este – pe marmură se vor vedea foarte bine picăturile de apă sau petele și urmele; însă merită dacă nu te gândești neapărat la un aspect perfect și impecabil.
Blat de lucru din granit – este un material cu o termorezistență durabilă și oferă un aer elegant bucătăriei. Însă poate să rămână pătat ori să-și piardă luciul dacă nu este întreținut corespunzător. Ce trebuie să mai știi despre blatul de lucru din granit este că suprafața sa poroasă necesită tratamente de impermeabilizare.
Blat de lucru din lemn – lemnul masiv adaugă un aer nobil și plin de farmec bucătăriei, însă trebuie să știi că blatul de lemn nu va rămâne ca nou pentru mult timp, mai ales dacă este folosit frecvent. Ca blat de lucru, lemnul este rezistent însă se vor vedea destul de repede urmele de utilizare pe suprafața acestuia.
Blat de lucru din inox – pentru o bucătărie amenajată în stil industrial, blatul de lucru din inox este o alegere ideală. Este termorezistent, se curată și se întreține foarte ușor. Poți să pui direct pe blat vasele fierbinți însă pentru tăiat ai nevoie de un tocător pentru că nu poți tăia direct pe blatul de inox.
Blat de lucru din compozit – compozitul este un amalgam de materiale, cum ar fi pulbere de cuarț și piatră naturală. Blatul de lucru din compozit este rezistent la șocuri și zgârieturi și pentru că nu este poros nu este nevoie de o întreținere regulate. Dacă alegi un astfel de blat de lucru, vei oferi bucătăriei un aspect elegant și rafinat.
Blat de lucru din sticlă – vorbim aici despre o sticlă securizată și laminată, cu o grosime de cel puțin 10 mm. Pentru o bucătărie amenajată modern, acest material pentru blatul de lucru este ideal, mai ales că acum găsești sticlă într-o varietate de culori și forme. Sticla este termorezistentă și este rezistentă la șocuri doar dacă are o grosime suficientă.
Ține cont de faptul că rezistența și aspectul blatului de lucru din bucătărie depind foarte mult de felul în care îl întreții. Folosește suporturi pentru vase fierbinți, tocătoare și soluții speciale de curățare pentru materialul blatului.
Sursă poze: Pinterest