Biblioteca este un element esențial al decorului unei case, oferind echilibru, căldură și personalitate spațiului. Dincolo de cărți, care reprezintă punctul central al unei biblioteci, pe rafturi poți aranja diverse obiecte de decor. Biblioteca trebuie să se integreze într-un tot unitar cu decorul casei și cu piesele de mobilier.
Știm, cărțile în teancuri aranjate pe podea oferă încăperii un aer boem și un farmec aparte, însă nu e un model de spațiu funcțional și aerisit. Așadar, îți prezentăm câte idei și sfaturi de amanejate a unei biblioteci la tine acasă.
Unde amenajezi biblioteca
Dacă spațiul îți permite, poți să integrezi o bibliotecă într-o cameră specială, unde pe lângă rafturile cu cărți poți amenaja toată încăperea ca un spațiu de relaxare sau spațiu de lucru. O altă opțiune pentru blibliotecă este camera de zi – poți să o amenejezi pe peretele ferestrei, în spatele canapelei sau pe un singur perete (dacă spațiul îți permite).
Dacă ai un apartament cu hol lung și îngust, atunci poți amenaja bilbioteca chiar pe unul dintre pereții din hol; astfel, utilizezi spațiul care este rezervat exclusiv trecerii dintr-o cameră în alta, dându-i personalitate.
Dacă ai în casă un colț care consideri că e greu de mobilat dar totuși nu vrei să îl lași gol, poți opta pentru o etajeră pe colț care să se potrivească cu design-ul întregii încăperi. Pe etajeră vor încăpea fără probleme cărțile, dar poți să o decorezi și cu rame foto, lumânări sau ghivece cu flori.
Organizarea cărților
Există o varietate de tipuri de organizare a cărților în bibliotecă – în ordinea alfabetică, în funcție de culoare sau dacă vrei un decor minimalist, poți înveli cărțile în coli albe sau kraft pentru a păstra schema cromatică din încăpere. Însă trebuie să te gândești și la eficientă și să nu stai câteva ore să găsești cartea de care ai nevoie. Dacă alegi să organizezi cărțile în ordinea alfabetică, e posibil să arate haotic pentru că vor fi cărți de mărimi și culori diferite. Pentru a simplifica totul, aranjează cărțile în funcție de categorie și de ordinea alfabetică – cărțile care fac parte din acceași categorie tind să aibă aceeași dimensiune. Astfel îți va fi foarte ușor să găsești cartea de care ai nevoie.
Personalizarea bibliotecii
Sunt persoane care preferă ca biblioteca să fie strict pentru cărți, însă există persoane la polul opus, care optează să își personalizeze biblioteca cu elemente de decor. Așadar, pentru un aspect modern, poți integra în rafturi lumini de accent – benzi cu LED-uri, spoturi încastrate. Dacă îți dorești o bliblioteca minimalistă, optează pentru elementele organice– adaugă pe rafturi ghivece mici cu plante, pietre și scoici sau conuri de brad.
Dacă nu ai foarte multe cărți, te poți juca cu organizarea lor și în același timp personalizezi și biblioteca – decoreaz-o ca pe un întreg; spre exemplu, aranjează câteva cărți în poziție verticală și în dreapta lor o decorațiune, iar pe raftul următor aranjează cărțile central, într-un teanc orizontal.
Poți decora biblioteca cu tablouri mici, rame foto, vaze colorate, lumânări, decorațiuni din lemn, suveniruri din vacanță. Dacă spațiul îți permite, poți așeza în fața bibliotecii un scaun comod sau un fotoliu pe care să stai confortabil în timp de răsfoiești o carte.
Biblioteca este o sursă de inspirație și mulțumire sufletească, așa că acordă-i atenție atunci când o amenajezi. Dă frâu liber imaginației atunci când amenajezi bliblioteca, însă respectă regulile de bază: ordinea, echilibrul și punerea în valoarea a bibliotecii printr-o iluminare adecvata.
Sursa foto: Pinterest