Categories
Design Idei

Stiluri și culori – combinații de culori în amenajarea locuinței

Culorile reprezintă factorii cei mai importanți atunci când hotărâm să amenajăm locuința. Combinația și utilizarea corectă a culorilor este secretul care stă la baza unui spațiu armonios, culorile fiind instrumentul perfect care ajută ca locuința să înfățișeze întocmai personalitatea proprietarului.

 

Fără culori, cu siguranță interiorul casei ar fi lipsit de căldură și unicitate. Cu ajutorul culorilor unele spații din locuința pot fi accentuate și puse în valoare sau, dimpotrivă, pot fi lăsate în umbră. Unele culori pot deveni obositoare ochiului dacă sunt folosite în exces, de aceea combinația corectă a culorilor și nuanțelor este foarte importantă.

În funcție de camera și de specificul ei, poți să creezi o stare de spirit și să o exprimi cu ajutorul culorilor. Există o multitudine de combinații de culori, de la variantele simple până la combinații ce trec de sfera clasicului, de fiecare dată rezultatul fiind un alt decor. Și pentru a evita greșelile, am pregătit un ghid în alegerea culorilor și combinațiilor de culori în amenajarea locuinței.

Monocromia – amenajarea locuinței într-o singură culoare

Cea mai simplă și la îndemână variantă atunci când vine vorba de amenajarea locuinței este alegerea unei singure culori, care, ulterior, va fi combinată cu tonuri ale culorii principale sau cu non culori (alb, negru) pentru a crea atmosfera dorită. Spre exemplu, pentru dormitor poți alege un verde deschis sau bleu pentru o atmosferă caldă și liniștitoare, pentru living alege tonuri de galben sau maro pentru o notă mai elegantă, bucătăria poate fi amenajată în culori neutre, cum ar fi gri, iar pentru baie alege un galben pai sau tonuri de bej.

Două culori complementare

Dacă alegi să îți amenajezi locuința cu mai mult de o culoare, trebuie să știi că nu vei da greș dacă optezi să combini două culori complementare. Așadar, culorile complementare sunt culorile care se află în poziții opuse în cercul cromatic – poți combina albastru cu oranj, verde cu roșu sau galben cu violet. În combinația oranj-albastru, alege oranj pentru suprafețele mari și albastru ca accent de culoare; în combinația verde-roșu, alege tonuri săturate de roșu și nuanțe de verde deschis; în cazul combinației dintre galben și violet, alege preponderent galben și accente de violet. Ce trebuie să știi este că toate culorile au grade diferite de saturație, rămâne doar să alegi nuanța cea mai potrivită spațiului tău. Amenajarea locuinței în culori complementare presupune crearea unui spațiu echilibrat din punct de vedere estetic, cele două culori completându-se și creând un contrast armonios.

Amenajarea în trei culori

Pentru un decor mai interesant, următorul pas este să știi combinația corectă a trei culori pentru a crea un spațiu în contraste puternice și armonioase Culorile care se potrivesc între ele sunt la distanțe egale una față de cealaltă pe cercul cromatic. Recomandăm însă culoarea cea mai intensă să fie cel mai puțin prezentă, iar celelalte două să fie folosite ca nuanțe.

Așadar, fie că îți dorești un spațiu monocrom, în două sau în mai multe culori, să aduci nu culoare în casă nu este greu, trebuie doar să dai o atenție sporită combinațiilor și stilurilor de culoare astfel încă să se potrivească cu interiorul căminului tău.

Sursa poze: Pinterest